Pages

Sunday, November 16, 2014

ASAM REBUS DAGING SAMA KENTANG














Rupanya macam Asam Pedas tapi ia bukan Asam Pedas. Arwah Bonda kata Asam Rebus. Rasa sikit lebih kurang macam kuah Laksa Utara cuma bahannya bukan ikan tapi daging. Kjee suka sangat Asam Rebus ni terutama sekali kalau guna daging tetel.

Hari ni Kjee tak guna daging tetel tetapi daging biasa. Kjee rebus dalam pressure cooker sehingga lembut. Air yang terbit dari rebusan tu manis. Itu yang buat Asam Rebus Daging ni sedap sangat!

Resipi ini turut menggunakan kentang. Itulah yang selalu arwah Bonda masukkan dalam asam pedas yang beliau masak. Orang lain Kjee tak tahu. Tapi kalau Kjee masak memanglah Kjee letak kentang.

Hari ini Nadia jadi assistant Kjee sebab kebetulan hujung minggu ni dia tak kerja. Maklumlah kalau kerja bank yang terletak di shopping complex, ada kala kena ikut giliran kerja 7 days a week.

Nadia yang tolong Kjee blend cili kering, bawang, bawang putih dan jugak belacan. Nampak merah menyalakan lauk ni. Kjee guna dalam 1½ senduk jer cili kisar.










Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk, campurkan dengan daging dan air rebusan daging, ketuk 2 batang serai dan letak banyak-banyak daun kesom. Kalau ada bunga kantan lagi bagus. Tapi hari ni tak ada stok. Kjee gantikan dengan daun kesom yang banyak. Ada kalanya Kjee letak sekali daun limau purut. Tapi arini terlupa. Hehehe.

Kalau air rebusan daging tadi tidak mencukup sebagai kuah, tambah lagi air dan biarkan mendidih. Kemudian perlahankan api dan masukkan kentang. Masukkan jugak asam keping. Kalau guna asam Jawa pun okay. Tapi Kjee letak asam keping. Kalau tak silap, Kjee guna 5 keping sebab nama resipinya Asam Rebus. Jadi sedaplah kalau ia masam-masam gitu.

Masak guna api sederhana sehingga kentang empuk. Rasa garam.

Itulah asam rebus favorite Kjee resipi arwah Bonda. Tak tahu resipi ini ori atau ciptaan Bonda. Sedap makan dengan nasi panas. Kalau simpan bakinya esok hari, sedap cicah dengan lempeng kosong atau roti canai. Bestnya!

Lauk ni tidak perlu ditumis. Justru tak guna minyak justru sangat healthy! Sedapnya kalau dihirup terutama sekali kalau tekak tak sedap sebab badan tak sihat. Hmmm.

Tetiba teringat Terung Dayak dari Sarawak. Kalau bubuh terung kuning yang masam tu, alahai terlebihlah sedap. Hehehe.






0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...