Pages

Tuesday, March 8, 2016

TELOR ITIK MASAK LEMAK AJE







Dah banyak hari Kjee tak masak nasi. Hari ni Kjee heret diri ke dapur sebab dah tak lalu asyik makan kat kedai. Hari-hari pening fikir apa nak makan. Since pagi tadi UnclePali belikan Kjee lontong untuk sarapan, maka tengah hari Kjee makan kuih bahulu dengan satu mug susu segar aje. Malam nanti baru makan sama dua lagi housemates Kjee. Hehehe.

Hari ni Kjee buat Masak Lemak Cili Padi (MLCP) Telor Itik. Sepatutnya letak belimbing barulah ngam. Tapi semalam Kjee round sama Nadia pergi intai pokok belimbing. Tak ada musim lah kat kawasan ini.

Kemudian masa nak masak tadi terfikir pulak nak letak daun pucuk ubi. Malangnya, hanya ada sebatang aje pokoknya. Daun dah tua. Yang lain rebah hari tu sebab angin kencang. Kjee cuba jugak rebus pucuk ubi yang ada tu dengan harapan boleh lembut. Hempeh. Buat habis gas aku aje.

Beginilah rupa MLCP Telor Itik yang terjadi. Telor ni Kjee beli dari LubukMas Farm milik my good friend Khairani Dato Hj Khalid. Ladang itik dia kat Jempol, Nismilan. Tiap Ahad dia datang KL hantar telor itik segar dari LubukMas Farm. Korang nak order boleh call atau WA 012-3397192.











Masak lauk ni cam biasa jer. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi, kunyit hidup dan titik serai. Masukkan semua bahan tumbuk ni ke dalam periuk, letak santan pastu didihkan. Letak jugak sehelai dua daun kunyit.

Apabila sudah mendidih, pecahkan telor itik sebiji ke dalam mangkuk. Kemudian tuangkan pelan-pelan ke dalam kuah tadi. Buat sampai habis. Kenapa mesti pecah sebijik-sebijik ke dalam mangkuk dulu? Takut telor tu busuk lah.

Jangan sibuk nak godek apabila telor tu dah masuk dalam kuah. Tunggu lebih kurang lima hingga enam minit baru guna sudu dan terbalikkan perlahan-lahan. Api jangan terlalu ganas.

Letak sekeping dua asam gelugor. Kalau korang dah letak garam masa menumbuk, tak perlu letak garam lagi yo.

Itu jer. Kalau korang tak ganas, Insya Allah telor tu cantik kejadiannya macam yang mokcik buat. Mokcik ni badan jer macam king kong tapi bab memasak ni, memang tak lah se brutal wajah. Hehehe.





0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...