Thursday, January 27, 2011

11. kenapa mesti takut hantu...PART THREE

sejak insiden malam tu, kjee serik ya amat2. orang kampung semua dah tahu cerita kjee. ada yang kesian, ada yang kata padan muka. maklumlah...kita ni artis, janda lak tu masa tu. so orang kampung ada yang pandang serong. tapi kjee tak kisah sebab mulut tempayan bolehlah tutup kan.....

yang penting, apa yang kjee lakukan kerana allah. bulan puasa , kjee ikut solat terawikh, buat kuih sedekah kat orang kampung dan sebagainya. bukan nak tunjuk kjee ni baik. tapi nak bagi orang kampung tu celik sikit yang bukan semua artis especially yang janda tu jahat kan.

kegawatan ekonomi semakin menjadi2. bila poket semakin ringan, otak lak semakin berat. kekadang kjee tidur lepas subuh iaitu lepas antar nadia gi sekolah. otak berserabut sebab kalau kegawatan ekonomi berterusan, camner nak sekolahkan nadia.

tapi itu bukan cerita intipati post kali ni. tak de kene mengena. cuma commercial break bagi laluan iklan sebab insiden kali ni taklah panjang sangat.

satu malam tu, kjee layan radio sambil baca buku. siaran tv tak dapat di kampung kemensah melainkan rumah ada astro. so malam2 kalau tak main game komputer, kjee baca buku sampai mengantuk.

malam tu, memang sunyi sangat. nadia dah tido dalam bilik. kjee masih di ruang tamu. rumah tu ada dua bilik. kjee tetiba rasa mengantuk. so kjee tutup buku dan ke bilik air amik wuduk. selepas tu, kjee masuk ke bilik sebelah. bilik tu memang kjee dan nadia guna untuk solat. maklumlah umah kampung kecik, bilik pun kecik. nak solat dalam bilik tido bukan tak boleh tapi sempit sangat. komputer pun dalam bilik tido.

kjee pun pakailah telekung. kemudian adjust sejadah dan berdiri tegak mengadap kiblat. mula2 kjee tunduk untuk baca niat kemudian sebaik sahaja kjee angkat tangan ke telinga, kjee pandang depan...ya allah. ada lembaga popuan pakai telekung putih depan kjee sambil menyeringai giginya. tangan dia juga diangkat ke telinga.

astaghafirullahalazim...mujur kaki kjee tak lembik. kjee terus lari keluar bilik solat masuk bilik kjee, tutup pintu dan terduduk sambil mengigil atas katil. ya allah masa tu kjee rasa kalau tuhan nak cabut nyawa pun kjee rela!!! jantung kjee berdetup kencang. kjee rasa cam nak pitam. kjee mengucap...kjee takbir tapi suara kjee tak keluar. agaknya keadaan tu berlarutan lebih 10 minit. lepas tu baru kjee dapat bernafas balik.

nadia lena tido sebelah kjee. kjee masih bertelekung. rasa takut dah mula reda. kjee mengucap banyak2. kemudian jiwa kjee meronta2. kjee mesti terus solat...mesti solat...mesti solat malam tu jugak!!! tapi kjee takut nak masuk bilik tu lagi. sejadah ada kat situ. masa tu tiba2 bangang. amik jer lah tuala bersih dalam almari buat sejadah kan. memang bingailah masa tu.

tapi kan...kjee tak buat cam tu. kjee pandang nadia. kemudian kjee buat sesuatu yang korang semua mesti marah dan benci pada kjee. apa dia? ahh nantilah...citer slow2 sebab kjee tulis ni pun ada rasa takut lagi...

kjee pandang anak kecik umur 8 tahun yang tak berdosa tu. kjee kejutkan dia.

"Nadia...bangun sayang,...amik sejadah bilik sebelah. mama nak solat". nadia bukak mata. dia memang anak yang taat.

"oh mama belum solat yer. yalah nanti nadia amik. tapi kenapa nak solat bilik ni. sempit."

"saja. cian nadia tidor sorang2. nanti mama zikir lama." kjee kelentong dia.

nadia terus bangun. sepantas kilat dia masuk balik bawak sejadah, hulur pada kjee dan terus tidur. kjee cepat2 kunci pintu. kemudian bentang sejadah di laluan sempit bilik tu dan solat. lepas solat, kjee terus lompat atas katil dan tidur. tak de zikir zikir lagi dah. terlajak sampai tak hantar nadia gi sekolah.

esoknya, kjee buka pintu dan nampak makcik tuan rumah sedang sidai kain. kjee pergi perlahan2 kat dia dan ceritakan apa yang terjadi. tak berani cakap kuat2 nanti nadia dengar. kjee tak nak dia takut.

makcik tu tak boleh terima cerita kjee. dia orang minang. "eh kau jangan nak buek cito karut jee oi. umah makcik ni mano ado hantu? udah ramai orang duduk sini tak ponah jumpo hantu." aduh berdesing telinga kjee dia kata kjee gormal. habis nak buat camner kan.

petang tu, sebelum maghrib, makcik ketuk pintu umah kjee. di tangan dia ada tempat bara. dia tolak kjee ke tepi dan masuk. asap punyalah banyak dan baunya pedihkan mata dan tekak.

"ni makcik guno biji cili koring ngan kulit bawang. hantu takut," dia kata.

kjee dan nadia berlari keluar rumah sebab tak tahan pedih mata dan perit tekak. bukan hantu jer takut, manusia pun boleh mati tau!

esoknya, anak makcik tu bagitau kjee, mak dia bohong kata tak der hantu. ramai orang yang sewa kat situ chow sebab takut. lagipun, beberapa minggu lepas ada lembaga tanpa kepala dilihat jalan depan umah dia.

jadi? Lu pikirlah sendiri!!!!!

(NOTA: KJEE HANYA CERITA KAT NADIA BARU2 NI. DIA PUNYALAH MARAH. TAPI NADIA MEMANG COOL. LOVE YOU SAYANG!!)

28 comments:

Eizam Merican said...

kak gee : ok, yang ni buat bulu roma zam naik..hehehehehehe...dugaan tu kak gee...I salute you sebab you tetap face the reality...Allah menjadi saksi pada masa tu kan..mujurlah kak gee tak di apa apa kan....serammmmmmmmmmmmmm tu...mak zam pun pernah kena ganggu waktu dia tgh sembahyang, masa mak sujud, dia macam raser ada orang berdiri didepan nyer, bila dia bangun balik , benda tu hilang, bila dia rukuk plak, ada orang berdiri lagi didepan nyer tapi nampak kepala dilutut

Kjee said...

tapi kjee masa tengah berdiri tegak tetaiba dia betul2 depan mato. aduiiihhhhh

Eizam Merican said...

kak gee : mak tanyalah benda tu dengan ustaz, ustaz cakap itu jin, sebab dia memang suka kacau kita (manusia) tgh sembahyang....eeeee..seram zam..astagfirullah!

Kjee said...

ah apaun, hantu tetap hantu. takut tetap takut. sebab tu untul today, kjee tak pernah tengok citer hantu kecuali citer hantu kak limah cos tu bukan citer hantu kan!

Deena Sulaiman said...

wlau tengah dok sensorang kt umah waktu ni, takut tolak tepi,dek penangan citer hantu kjee ni.. tapi kesian kt nadia kena dera amik sejadah kt bilik sebelah.. :)

Anonymous said...

kjee...nor ni berani2 takut ...takut sahih berani ni pretend je...tapi dalam doa nor selalu nor kata aku berani tapi aku tak mau jumpa kamu...taktahu le kalau nor jadi kjee jumpa entah esok org jumpa nor mati ketakutan tak.....norasmah

Kjee said...

hahaha deena...nadia tu memang jadi mangsa kjee sejak kecik.
norasmah..banyak2lah doakan dijauhkan daripada jumpa bende2 tu.

myia said...

kemonsah tu besolah jee..dulu masa ese budak2 selalu terserempak dongan lembaga putih melintang jalan tongah2 malam buto kek jalan sebolah zoo tu..bilo kito dokek lari deh..
atuk sei posan jangan takut ngan bondo alah tu biar dio yg takut kek kito..dio cumo jin...jisim tak berjirim sedang kito sempurna kejadian..

myia said...

satu lagi kalau dia menjelma dopan kita..maki jo..maki kaw2 punyer..carut2kan lagi..sebut segala benda carut mmg tak berani dia ganggu kita lagi
bunyi nya macam main2 tapi mmg betul.. arwah atuk dulu pesan mcm tu lah..
sebab kita dalam keadaan takut baca ayat suci pun silap.

azza said...

kjee... entah2 umh tu jgak kot yg mak aza sewa..umh dia berkembar ada 2 bilik. umh tuan umh 2 tingkat, org minang gak.. rsenye la... aza nk tido ler dh gigil ni rsenye.... takottt daaaa.............

Kjee said...

bukanlah azza. umah tokey setingkat jer. situ mmg ramaia orang minang.

Mat Gebu said...

Errr...takutnyaaaaa....

lizaharun said...

seram...berani ak kakjee leh lagi lari ke blik //klu saye dh pengsan kt situ jugak...serammm

zieyta said...

mmg serrraaammmmm....dari part one and two

Nazian said...

suspen bc cerita kk jee seram betul tp bila sampai bab kk jee kejut nadia tu .... terbahak2 sy gelak....betul kk jee walau pun xpatut kk jee buat mcmtu, tp kelakar sangat2....kalau kk gee buat skrip citer antu mau melotop nih....

Ummi said...

Salam kenal Kak Jie...waaaa sonok baca citer hantu...selalu tonton jek...tp citer kak Jie ni menyeramkan laah...dlm rumah sendiri...huhuuu

izamila said...

takutnya kak je...nasib baik la baca waktu siang...kalo mlm?xtido la jwbnya

Kak Ezza@makcik blogger said...

Salam kenal dari saya di Klang

Terhibur baca entry kjee...
saya dah jadi follower kjee ya

anymz said...

as salam kak jie,baru seronok baca cerita hantu yg real?..mesti kotar lutut masa tu kan?..hehe

Ris said...

Kalau yg ni jadi kat saya Kak Jee..confirm2x saya masuk ICU...comatose.

Anonymous said...

abis pun baca sampai part 3..malam tadi tak sempat nak baca (bukan tak sempat tapi takut nak baca..;))layan betul saya ngan cete kjee nie...norliza has

DIDIHONEY said...

kjeeee.seram2 citer kjee ader selit funny skit.tersenyum sorang hney bc taw...hilang ngntuk best best :D

dilah said...

wahhh berani jgak k jeee, dlm ketakutan pun k jee tempuh jugak...
*mmg best cite k jee ni... tp dilah suka cite arwah Hani Mohsin....:)

azelin said...

takotttttt...minta d jauhkan..kak jee cerita masa nak sembahyang nampak depan muka mmg seram giler..klu saya dah pengsan agaknye...:D

Anonymous said...

mmg seram...aduyaiii...klu tia ler confirm dh pengsan time tu...

aimie arifin said...

suspen n menakutkan... lucu pon ad.. sy bole tgelak bila bc part yg kak jee kejut nadia suh amik sejadah kat bilik sebelah dgn ayat xbasalah... hehehe..

Tee said...

citer kjee nie dh belaku dlm idup saya mlm tdi. Bila belaku mlm tdi, saya trus tringat kt kisah kjee. Msa tu saya nk smbhyg maghrib. Tiba2 dngor org ketuk pintu. Pintu tu paling dkat ngan saya. Ank2 tgh tgk tv. Yg saya cuak tu coz rumah saya bpagar & bkunci, mustahil ada org lompat msuk. So, saya pn tetiba jdi ibu yg zalim. Saya suh ank saya no. 2 (umor 6thn) jenguk kat luar pintu. Ank yg x berdosa & x tau ape2 tu, hnya menurut perintah. Bila dia kata xder ape2 mama, saya suh dia dok tepi saya smpai abih sembahyg. Saya mmg penakut tahap gaban. Hbby selalu kutuk saya. Lbh penakut dr ank...hehehe...

Cik Eka said...

Takutt takuttt hehehehe...

Kalu eka tu, mau pengsan pastu bangun balik pastu pengsan balik hahahah...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...