Wednesday, September 19, 2012

NASI AYAM RESIPI BONDA




Kjee jarang masak Nasi Ayam sebab makanan ini mudah diperolehi. Ketika tinggal di Taman Melawati dulu, ada beberapa restoran dan gerai yang jual nasi ayam yang sedap. Jadi tak payahlah sibuk2 nak buat sendiri.

Di Sungai Buloh pun ada satu restoran (dekat Econsave) yang jual Nasi Ayam sedap. Tapi Kjee ni bukan jenis yang suka sangat Nasi Ayam. Ada pun okay, tak ada pun tak kesah.

Tetapi beberapa hari lepas Nadia kata lama dah tak makan Nasi Ayam air tangan Mama. So pagi tadi, masa Unclepali gi Posto, Kjee suruh dia beli dua ekor ayam yang baru sembelih. Kat Sg Buloh memang ada banyak tempat orang sembelih ayam.

Seekor Kjee plan nak panggang dan seekor lagi goreng. Tapi sebelum goreng, Kjee rebus kira-kira 10 minit pastu baru goreng. Cara ini, dapatlah buat sup untuk Nasi Ayam nanti.

Kjee tak tahulah samada cara Kjee buat Nasi Ayam ni, namanaya Nasi Ayam Hainan atau tidak. Ia resipi yang selalu dibuat arwah Bonda dulu.

NASI AYAM

3 mug beras (mug standard tinggi 4 inci. Kjee guna beras wangi)
4½ mug air
2 inci halia (diketuk)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu besar majerin (Kjee guna Daisy)
2 ketul chicken cube
2 helai daun pandan (kalau suka)

CARA

Masak air sebanyak 4½ mug bersama 3 cube ayam. Beras dibasuh dan tos hingga kering. Panaskan periuk dan cairkan majerin. Masukkan bawang putih dan halia. Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam rice cooker. Curahkan air yang sudah mendidih ke dalam periuk rice cooker. Masukkan daun pandan dan biar ia tanak hingga masak. Lerai2 dengan garfu setelah nasi masak.

SAMBAL

5 biji cili hidup (dibuang biji)
5 cili padi (kalau suka pedas)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar sos cili
sedikit garam
sedikit cuka kalau guna

CARA

Kjee blend semua bahan diatas kecuali sos cili, bersama sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam periuk dan campurkan dengan sos cili serta garam (dan cuka kalau guna). Didihkan sampai pekat. Padam api.



KICAP

4 sudu besar kicap manis (Kjee guna cap kipas udang)
beberapa titis minyak bijan
1 senduk air rebusan ayam (untuk sup)
1 sudu besar sos tiram

Campurkan semua bahan2.

AYAM



Ayam panggang

1 ekor ayam
1 biji lemon atau limau nipis
1 biji bawang besar
1 sudu besar rempah rosemary (optional)
butter
garam
lada hitam

Bersihkan ayam luar dan dalam. Potong dua limau nipis atau lemon. Potong dua bawang besar. Kemudian sumbatkan rempah rosemary (kalau guna), bawang dan lemon ke dalam badan ayam menerusi bawahnya (cara ini Kjee tengok dia orang buat di tv).
Kemudian sapu sedikit garam dan lada hitam di keseluruhan badan ayam. Selepas itu, lumurkan pulak dengan butter. Butter akan membuat ayam crispy.
Bakar guna suhu 200 darjah selama lebih kurang 1½ jam.




AYAM GORENG

1 ekor ayam potong dua.
½ periuk air
daun ketumbar (akarnya sahaja)
1 biji bawang besar
garam
serbuk perasa kalau guna

CARA

Didihkan air. Masukkan bawang yang telah dibelah 4, garam, serbuk perasa serta akar daun ketumbar. Akar ini ikut suka letak banyak mana. Aroma dari akar ini akan membuatkan sup sedap. Apabila air mendidih, masukkan ayam ke dalam periuk dan didihkan guna api perlahan kira-kira 10 minit. Kemudian keluarkan ayam, lumurkan dengan sedikit garam dan kicap manis. Kemudian goreng ayam. 
Air rebusan ayam tadi boleh dijadikan sup. Kjee turut campakkan kaki ayam serta tulang2 ayam ke dalam stok rebusan ayam ini. Tulang2 dari lebihan yang disimpan untuk tujuan buat sup.

CARA MENGHIDANG

Timun
Salad
daun ketumbar







19 comments:

Mon MonaLea said...

nampak sedap benar ayam panggang tu kak gee. nak try buat nanti.

atievan said...

kak jee resepi nasi ayam hainan camtu laa...saya selalu buat nasik ayam hainan nihh...saya blaja dr my chinese fren....resepi lebih krg jer sama dgn kak jee nyer resepi bonda tu....baru smlm saya buat nasik ayam tu...kih3

Marsita yahya said...

Nampak moist ayam panggang tu...nanti boleh try resepi ni lak.

Dunia familyku said...

Sedap, sama seperti resepi yg dimask oleh kakngah saya...

amalza abdullah said...

kak jee, just nak bg cadangn je kalo untk ayam tu lumur ayam ngan serbuk kulit kayu manis tu, pastu blend halia, bwng putih,aji,garam & sos tiram..time masak tu bau harum semerbak je

Masya said...

terliur tgk ayam tu.....

Redzuan Zainol said...

ada 1 bhn lagi x bg tau kan...untuk dapatkan shine ayam kan kan kan kan

inman said...

memang awesome

bintu abudhar said...

thanks k.kjee,sye nak try buat sekali nie..

Anonymous said...

Yarabbi senang rupe nye, insyallah buat ni utk family.thanks k.jee,

Anonymous said...

nak tanya redzuan zainal apa rahsia ayam nampak basah

Sham Fiza said...

Rempah rosemary tu kjee bli kt mna?

AKU BUDAK PAPAR said...

Nampak sedap..Mohon copypaste resepini..

Iela Fazielah said...

kak... mmg sedap resepi akak ni...sy dah byk kali cuba...sy mohon share kat blog saya ye

yatt abdullah said...

Tergoda tul tgk ayam akak tu...kna Try N simpan resepi ni....

mamadasuki.blogspot.com

Muhmmad Yusri Karim said...

Boleh pinjam ka respi ni

Kjee said...

Ambil jer Encik Yusri. Tak perlu mintak izin. :)

Muhmmad Yusri Karim said...

Boleh pinjam ka

Mencari Kebenaran said...

Tq kak gee. . Insyahallah saya cuba

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...