Pages

Tuesday, September 10, 2013

RUMAH KJEE DAH KURANG NYAMUK DAN LALAT






















Ini dah hampir2 nak kecut dan hilang 'power'. Boleh tukar yang fresh




























Mula2 dapat tahu pasal kaedah halau lalat dan nyamuk guna limau nipis dan cengkih, Kjee agak was-was. Dulu ada orang beritahu Kjee, kalau ditaburkan cengkih pada laluan semut dalam rumah, semut semua akan lari.

Masa tu Kjee tinggal kat rumah di Paya Jaras. Rumah dalam hutan so banyaklah semut. Nadia pun taburlah dekat setengah cawan cengkih kat tepi tingkap. Situlah tempat semut2 tu masuk. Tapi, hampeh. Semut masih banyak jugak masuk.

So Kjee pun tak berapa excited apabila dengar orang kata limau nipis dan cengkih mampu halau nyamuk dan lalat. Tapi oleh kerana rumah sekarang memang sarang nyamuk, malah dikatakan tempat paling kerap orang kena demam denggi, Kjee pun usahakanlah.

Sebelum itu, tiap malam sebelum tidur, UnclePali akan spray bilik dengan pelbagai jenama mosquito repellent. Punyalah banyak dia spray. Bukan jer nyamuk boleh mati tapi manusia pun boleh gol!

Akhirnya Kjee pun suruh UnclePali cuba kaedah limau dan cengkih ni. No harm trying. Lagipun, taklah mahal kan?

Dua hari selepas diletakkan beberapa ketoi limau nipis ni (lihat gambar) dalam bilik, Kjee dah nyenyak tidur. Dah tak ada serangga 'nyanyi2' lagi!! Serius ni. Nyamuk suka sangat dengan Kjee. Maybe my blood very manis. Hehehe.

Sekarang dah lebih sebulan tidur Kjee aman tenteram. Dan budget pun tak lah lari beli can spray untuk halau nyamuk. Cuma kalau limau dah kecut, tukar je lah yang fresh.

Lepas tu ada pulak fren kata kaedah tu jugak mampu halau lalat. Of course, Kjee tak teragak2 nak cuba. Terbukti sangat2 berkesan.

Kjee dah buat, korang bila? Hari tu pun Kjee dah buat entry yang sikit lebih kurang. Entry hari ni saja nak refresh memory korang. Klik SINI.




20 comments:

Gee® said...

Terima kasih K.jee....nk try laaa

Anonymous said...

betul k.jee..sy pon da wat 2 mgu lpas..mmg x de nyamuk...seronok kann...

Rai Ourkizuna said...

saya pun try kat rumah..tapi tak berapa nak istiqamah.. hehe

Ayu azmir said...

Oohh.. bole guna kaedah ni ni... rumah memang banyak nyamuk... siang siang pun sama

Anonymous said...

terima kasih atas info yang bermanfaat.saya tengah pening ni.petua apa pulak yang paling berkesan untuk menghalau anai2 atau menghapuskannya...

Qhaifa Nur said...

Nur pun nak try juga...
yang penting nyamuk hilang...

ibh_sue said...

Tq kak Jee.. Baru tau ja kaedah ni. :)

hafza said...

Salam K.Jee, 1st time nak bg komen sbb sy rasa mmg berkesan utk halau nyamuk. Lalat lum try lagi. Balik keje ni nak tukar yg fresh. TQ. Jimat dan berkesan. Suami sy pun slalu spray dgn Shieldtox dsbnya.

shaty said...

saya dah try sebaik saja baca entry kak jee tempoh hari .. satu bekas je buat .. try kan :) dan letak atas meja makan sebab benci tengok lalat suka dok menghurung tudung saji tu. Malangnya tak ada kesan apa-apa pula. So saya stop trying .. dan kembali menggunakan spray SERAI WANGI dan ' PENIBAI " lalat :)

Anonymous said...

Tq kak jee. Dah buat and memang mujarab

adzairdawati makdara said...

good tip ni tks sis.. nnt boleh saya cuba di rumah

Kem Mirza said...

Thanks for sharing this petua. Kakjee ada cara nak hindar lipas tak... banyak bebenor kat rumah tak?

Marina said...

Thanks k Gee. Dah buat masa open hs yg lepas. Memang tak de lalat. Tapi ade pulak yg kata jampi utk apa. Hehe

Anonymous said...

Dah cuba tapi tak berkesan....Kenapa ye??

Sukma Haron said...

boleh try.....

Kjee said...

Heran bin ajaib. ramai dah buat dan berkesan.

Kjee said...
This comment has been removed by the author.
Kjee said...

Shida Rashid Saya pun dah seminggu buat n dah dua kali tukar alhamdulillah lalat2 dah pindah rumah....
3 hours ago via mobile · Unlike · 1

Suhaili Sairan kjee nk share..
3 hours ago via mobile · Unlike · 1

Izan Ismail Izan Ismail Saya buat menjadi k.jee tq sgt2 mujarab petua kjee masa open house tuhari langsung xde lalat x pyh nk bertutup2 hehe
2 hours ago via mobile · Unlike · 1

Umi Anna saya buat menjadi k jee...bg petua ni kat kawan2 pun ok
2 hours ago · Unlike · 1

Nurul Ashikin Saya buat pun jadi... buatkan kat mak. Mak cakap alhamdulillah lalat dah tak ada..... kalau ada pun lalu jer tak singgah pun.... terima kasih yer....
2 hours ago via mobile · Unlike · 1

Anie Zanie Sy pun buat k.gee..alhamdulilah menjadi..
about an hour ago via mobile · Like

Norizah Abu Samah kak jee, kalau nak share kna minta izin ke? sy share ye. thanks kak jee.
about an hour ago via mobile · Unlike · 1

Linda Nur Hannan Hamka Sy buat ok je...nyamuk pn kurang....lalat pn x ada...kalau x pantang buka pintu je...mesti masuk....nk masak pn x senang....
34 minutes ago · Like

Man said...

Belum cuba, tp bakal mencuba,
Saya pun share petua ni ya.......

farah said...

Kjee nk share ye..skrg musim lalat hua..hua..hua...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...