Monday, January 23, 2012

DULU DAN KINI...


Bahagian luar sebelum bubuh gate. Cat luar akan dibuat Raya depan, kata my princess


Orang tua2 kata kalau kita pindah randah lebih 7 kali, kita akan jadi papa kedana. Masa mula2 dengar arwah bonda kata begitu masa kami kecik2 dulu, hati ini punyalah kecut! Arwah bapak pulak memang kaki pindah randah. Dua tiga tahun sekali, kami sekeluarga pindah ikut beliau yang kerja pejabat tanah.




Arwah bapak memang resah duduk satu tempat lama2 masa kami kecik dulu. Kerana itu, kami pernah tinggal di Kuala Pilah, Seremban, Teluk Intan dan Taiping. Asyik tukar sekolah sebab itulah Kjee susah nak cerdik. Hehehe. Mujur Abang Fauzee masuk Maktab Melayu di Kuala Kangsar dari Tingkatan 1. Lima tahun dia tengok jer dari jauh kami pindah randah. 

Anyway, Kjee rasa perangai arwah bapak suka pindah randah, menjangkit kepada Kjee. Sejak anak dara hingga kini, Kjee dah lost count berapa kali Kjee pindah. Tetapi tidak kurang dari 20 kali!! Serius ni..tak tipu.

Mungkin sebab itulah Kjee ala2 papa kedana. Kjee faham maksud orang tua2 tu. Bukanlah maknanya kalau kita suka pindah randah, kita jatuh miskin. Zaman sekarang ni ada orang pindah randa untuk mendapat suasana kehidupan yang lebih baik.

Well, korang tahu bagaimana kalau asyik pindah randah boleh papa kedana. Oklah kita usahlah guna perkataan papa kedana tu,. Berat sangat bunyinya. Hmmm mungkin kita boleh kata, akan menyusahkan sikit kita disegi wang ringgit.

Bukan murah untuk pindah. Bab pertama kena cari kotak2 untuk pack barang. Dulu boleh dapat kotak free. Kemudian Kjee beli 50 sen satu. Hari tu Nadia ngan CH (centa hati) dia pergi cari, dapatlah sikit tapi dia orang kata dah kena beli RM1 satu!

Itu baru bab kotak. Pastu bab maskin tape untuk lekatkan dan seal kotak, surat khabar lama dan lain-lain. Laa ni semua barang tak ada free kecuali air hujan.

Lepas pack, kena sewa lori. Lori sekarang pun dah naik harga. Dulu2 kalau 1 trip lori 1 tan, kira-kira RM80 hingga RM90 satu jalan, ikut jarak tempat pindah. Kelmarin Unclepali call satu abang ni, dia caj RM300 untuk lori dua tan ke Sungai Buluh dari Taman Melawati. Sebab itu Kjee kena pindahkan sikit2 barang guna  kereta. Barang besar kena cukupkan 1 lori jer, kalau tidak rabak kocek.

Pastu bab rumah. Kalau kita sewa rumah, kena bayar deposit 3+1 plus RM200 deposit api dan air. Bab ini selalu buat kita semua pening. Kali ni Kjee tak peninglah pasal 3+1 plus RM200 tu. Tetapi banyak jugak kopak buat kitchen cabinet (RM6xxx), Cat (RM2,000), Grill (RM3000), buat wet kitchen belakang rumah (RM1000), buat kunci, tambah swis dll (RM500).

Pastu, rumah yang Kjee duduk sekarang kecik so perabot tak banyak. Rumah baru dua kali ganda besar. Kalau masuk perabot lama nampak ciput sangat. So semua kena beli walaupun tidaklah sekali gus.

So korang fahamlah kenapa orang tua2 kata kalau pindah randah, pasti papa kedana atau pokai. Orang tua2 cakap memang ada kebenarannya. Jangan pandang remeh. Omputih kata read between the lines atau kupas betul2. 

Korang sekarang tahulah sikit lebih kurang. So amacam? Ada beran nak pindah randah?





Oppsss ini bukan ruang tamu...ini master bedroom
Duduk rumah ni dapat anak ni free?  Eh tidaklah ini anak jiran. Hehehe










27 comments:

  1. tahniah kak jee...rumah cantik sgt..suka warna yg dipilih tu. sejuk mata.

    ReplyDelete
  2. Home Sweet Home...Selamat Berpindah :)

    ReplyDelete
  3. rumah beli ke kak jee.. lawala.. fuhh.. berkenan saya.. cma poket je belum berkenan.. eheh

    ReplyDelete
  4. bukan rumah beli...rumah anugerah Allah swt

    ReplyDelete
  5. Kak Jee..cantek sangat rumah tu...luas ruang dapurnya..

    ReplyDelete
  6. kak...boleh lah si mat gebu tu datang masak2 kat dapur baru tuu...bess dapur luas, jadi kita tak payah senggol-senggolan gitu..hahaha, erkk adoii sakit tekak ni, tapi tetap nak komen juga..syukur alhamdulillah...lawa rumah kak jee..i likeee!!!

    ReplyDelete
  7. cantik la rumah kak jee...warna pon sangat sesuai.mmg cantek laa.... ;)

    ReplyDelete
  8. woww..cantik banget kaler umah kakjee tuh..kita pun suker dlm umah kaler yg gelap & striking..i loiikee!! kakjee beli umah ni dr pemaju ke @ tangan pemilik lain? seronoknye..mesti x sabor nk pindah kan..tahniah ye kakjee..muaaaahh!!

    ReplyDelete
  9. memang bab pindah ni habis duit habis kederat..
    tapi perpindahan sesuatu yg baik...dapat jiran baru, kawan baru, pengalaman baru.

    tahniah dan selamat memasuki rumah baru Kjee..
    kecik besar rumah kita...tetap rumahku syurgaku.

    ReplyDelete
  10. cantik tul umah Kak Jee... warna yang baru cat agak menarik dan ekslusif

    ReplyDelete
  11. Saya suka warna yg k. Jee pilih, cantik lah. Hope you and family comfy at the new home. Kat area mana rumah baru k. Jee? (zaph)

    ReplyDelete
  12. Suka suka suka.... kita paling suka, lantai dia... cantik....

    ReplyDelete
  13. Me too. i think it's granite, got to get the people to do grinding and polishing. baru lagi cantik MamaFaMi.

    ReplyDelete
  14. kakjee! rmh ni dulu pernah ada org duduk ke? anyway tahniah untuk rmh baru ni. lain kali blh cat rumah terang sikit ye kak jee amoi rasa gelap sikit warna cat tu, tapi cantik tau.

    AMOI.

    ReplyDelete
  15. Sg Buloh kat mana kak? besar la..:)

    ReplyDelete
  16. kakje...cantek nye umah kakjee. suka sangat. sape yang pilih kaler cat umah?? cantek la..

    pasni berjiran la kite....sy pun kat sg buloh jugak hhehehe

    ReplyDelete
  17. Peh! Bukan main berkilat lantai tu, cuma sy rasa KJee kena buat ssuatu dgn dinding yg luas tu. Buat stensil yg boleh mnyerlahkan ruang tu krn wrna tu agk gelap. Kalu ada corak yg simple ia akn nmpk brseri. ;-). Ni furniture kena cari yg besar sbb besar betul rumah KJee, bertuahnyaaaa badan. (pst: bru verangan nak cari rumah lain, tp bila bc list yg KJee senaraikan terus cancelled, hihi)

    ReplyDelete
  18. salam kak jee... tahniah dapat rumah baru...suka tengok dapur umah baru nan luas tuh..lepas nih panjang skit kaki tangan nak bersilat kat dapur yek!! tahniah again!

    ReplyDelete
  19. Rumah hijau putih dah jadi rumah hitam putih (atau kelabu putih?). Lebih menarik plak cat baru nih ;)

    ReplyDelete
  20. amboii cantiknya umah depa....bestnya dapat umah sendiri.tahniah kak gee..

    ReplyDelete
  21. cantikkkknya..mudah2an saya dpt rumah mcm tu suatu hari nti..aminnn

    ReplyDelete
  22. bestnya...!
    cantik betul rumah baru kakjee ni...

    akak, kaalau ada duit lebih sikit..pasang jek cctv kak..

    utk keselamatan semua..

    ReplyDelete
  23. saya suka maa....

    ReplyDelete
  24. besar umah kak jee.. cantik pulak tu.. ape pun selamat berpindah kak jee..

    fatimah

    ReplyDelete
  25. Santekkk la sgt rmh kak jee..tkyah wat apa pon dh cun..lau touch up sikit lagi le bertambah cun...

    ReplyDelete
  26. kak jee, terus jatuh cinta tgk rumah ni. cantik laaaaa.

    ReplyDelete