Friday, March 3, 2023

OYSTER & ENOKI MUSHROOM SOUP


        Fresh Mushroom Soup in da house lagi. Kalau stok dalam freezer dah habis, Kjee mesti buat lagi, lagi dan lagi. Tak pernah jemu. Sup ini jadi penyelamat untuk mengisi perut di kala tak sihat dan malas.
        Semalam UnclePali pergi Hero Market. Kjee tak masuk. Tunggu dalam kereta. Tetiba dia whatsapp. "Ada Oyster dan Enoki Mushroom. Nak ke?" 🤔
Ehhh nak kena tanya pulak? Stok Mushrooms soup kan dah habis.
       So lepas sarap tadi, Kjee pun mula prep. Oyster Mushoom dua peket 400gms, Enoki ada 6 peket 600gms. Alhamdulillah satu kilo boleh jadi stok Mushroom soup untuk dua minggu. Opkos dibekukan.


        Bahan2 hanya mushrooms (tak kisah jenis), bawang besar, butter, serbuk lada hitam, sedikit tepung gandum, beef cubes, susu cair dan fresh milk. 
        Setelah Kjee selesai bersihkan, petik2 dan potong-potong cendawan itu, UP tolong blend sementara Kjee dadu tiga biji bawang besar. Kemudian ditumis dengan butter. Lebih kurang 100gms.
        Bawang dan layu, masukkan cendawan kisar. Resipi lengkap, klik SINI. Bawah ni foto lama buat dulu. Pagi ni tak larat dah amik yang dah siap masak.   


        Makan dengan garlic bread. Nyaman banget. Boleh buat guna roti Gardenia atau baguette (roti Perancis). Buat garlic butter seperti foto bawah. Kemudian sapu atas roti. Letak atas kuali non stick, buka api kecik. Balikkan apabila sudah keperang-perangan. Ada orang bakar dalam oven. Sukati lah. 

0 comments:

Post a Comment