Friday, May 20, 2011

362. Pecel Ikan Pari Stail Jawa



cekur ehsan cik google

First time dulu bekas mak mertua (MIL) Kjee (orang Jawa Batu Pahat) kata nak buat Pecel Ikan, Kjee betul2 konfius. Maklumlah walaupun Kjee ni orang Jwa tapi makanan yang arwah mak buat tak sama dengan Jawa Batu Pahat. (Sebutannya Per-Cherl).

Ta[i Kjee ikut jugaklah orang tua tu ke kebun belakang rumahnya cari cekur. Itulah pertama kali dalam hidup Kjee tengok cekur. Excited giler. Bila Kjee cium ada bau tanah. Pelik. Ingatkan kunyit hidup.

pecel ikan pari
Mak mertua buat dengan bakar dulu ikan pari atas dapur kayu. Masa Kjee mula2 kahwin dulu, MIL Kjee memang masak pakai dapur kayu. Bukanlah dia kuno sangat. Dia ada dapur gas tapi orang tua ni lebih suka guna dapur kayu. Dapur dia ada dua bahagian - dapur kayu dan dapur gas. Cam kita sekarang ada wet dan dry kitchen.

Selepas ikan dibakar, dicarik2. Lepas itu dia buatlah kuah yang guna santan, cekur, bawang merah, bawang putih, belacan  dan cili api yang banyak. Sukanya Kjee makan sebab sedap sangat!

Apapun bila dah jodoh Kjee dengan bapak Nadia tak panjang, tak de lah Kjee makan lauk itu sampaikan beberapa hari lepas, Kjee singgah kat blog Story Of Mama klik sini Suka sangat Kjee apabila ternampak resipi Ikan Masak Lemak Cekur. Kjee amati resipi Noor, dan terus Kjee yakin inilah resipi Pecel Ikan!

Cuma Noor mungkin tak tahu orang Jawa panggil Pecel Ikan. Memang betul Noor, ikan tu kena bakar dulu. Dulu bekas MIL Kjee guna pelbagai jenis ikan. Ikut angin dia nak beli. Kekadang ikan pari, kembung, keli ataupun ayam.

Semalam Kjee pun ke pasar Keramat. Beli cekur tapi hanya dapat buah jer. Daun elek. Pastu pergi beli ikan pari. Dalam banyak2 gerai, satu jer yang jual. Sekilo RM15. Kjee pun amiklah dua potong yang beratnya sekilo. Kjee bakar ikan itu guna grill atas dapur. Tapi sebab nak cepat tadi, lepas grill, Kjee masukkan kejap dalam oven. Okay kita intai bahan2 dan cara membuatnya.
lepas bakar dicarik

BAHAN2NYA:

1kg ikan pari (dicuci dengan air asam, dilumur dengan garam dan dibakar dan dicarik)
2 ulas bawang besar*
3 ulas bawang putih*
5 biji cekur (tiap2 satu sebesar ibu jari kecik)*
2 inci belacan*
segenggam besar cili padi (itu pun tak cukup pedas!)*
3 cawan santan pekat
1 asam keping

CARA:
Blend semua bahan bertanda * sampai halus. Pastu tumis gunakan sedikit minyak hingga wangi. Bila sudah wangi dan garing, masukkan santan dan tunggu sampai mendidih guna api sederhana. Rasa garam dan pak aji kalau bubuh. Pastu campak juga sekeping asam keping. Bila kuah sudah cukup masak, masukkan ikan pari yang telah dicarik dan masak lagi seketika. Itu jer. Tapi bekas MIL Kjee buat dia curah kuah keatas ikan yang telah dicarik dan disusun atas pinggan. Suka hatilah nak buat camner.

11 comments:

Ija Zambry said...

sedapnye k jee! rase semamgat nak cari cekur ngan ikan pari pi pasar shah alam esok ni! :-)

Penyu Lawa said...

kak jee... org sini kalau sebut pecel tu sama dgn sayur mayur yg dicurah kuah kacang. dulu masa mula2 dok KL, sy jd confuse sbb pecel di otak saya lain dr apa yg org sini maksudkan. ikan tuka lebih sedap digunakan berbanding pari. lps panggang, di suwer2kan... (koyak2kan :D). Selain itu cuba kak jee tukarkan ikan ke pada terung panggang... jempol!!! arwah bapak yg ajar.

Naz said...

Kak Jee.. carik2 kan ikan tu..Nanti bila makan pun senanglahkan sebab isinya dah tanggal..Tulangnya dah tak de kan kak Jee.. Menarik ni. Anak2 x brp suka dgn ikan. Kalau buat cam ni, amik kuah terambil sekali ikan..Haaa..makan jugak nanti..

niza said...

makanan kegemaran arwah ayah saya...tp skrg abah dh xde mak dh xnk masak lg lauk ni....klu arwah abah dia suka makan pecel ni dgn sayur msk bening (air)..pergggghhhhh...sedap

Shereen said...

Kak Jee,
Tumpang tanya..cekur tu sesuai tak if I use the powdered form or the taste will lari?How much do you think I should use?Thank you.

Kjee said...

ada ker powered form. tak pernah tau. but then, even herbs like cinnamon, ada orang guna powdered form. rasa okay jer. wallahualam.

Nieza said...

Assalam Kak Jee, wahhh ni memang my fav ni...teringat kat arwah abah dulu selalu buat pecal ni..arwah tok org jawa juga.memang lebih sedap kalau dibakar dapur kayu kak.masa arwah abah saya dulu pun sama suka bakar kat luar umah guna sabut...tak sama rasanya kalau bakar oven ni.

noorsafone said...

kakjee...terliur tgok ikan pari yg dibakar.lps tu dicarik2..curah pulak kuah pecel tu...enak....enakmau bertambah nasi...

nOra said...

Sy suka pecel ikan pari juga ;p Mak saya selalu buatkan sy hehehehe

Anonymous said...

salam..

bagi orang2 jawa.. kebiasaan pecel tu ada 2..
1) pecel - seakan2 masak lemak.. tapi byk guna cekur @ kencur dalam bahasa jawa.. boleh gunakan ikan.. atau ayam.. (kat rumah saya.. anak2 panggil ayam masak putih.. n jadi lauk wajib setiap hari raya utk makan dengan ketupat.. bila dilawankan dengan rendang.. sambal goreng jawa.. ngammm..)

2) pecel - yang ni ada orang panggil rojak.. sayur2 macam taugeh celur, pucuk ubi celur, tahu goreng, tempe goreng, nangka muda celur n apa2 sayur yang suka.. dicurahkan dengan sambal kacang..

~ nana ~

FAUZIAH MARJUKI said...

peberet sy ni kak jee....maklum la org jawa....tp sy lbh suka ikan keli atau sembilang....hubby sy org n9 tp bila dh pekena pecel nie trus jatuh cinta.....

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...