Friday, May 20, 2011

363. Kuih Bingka Jagung



Kat dapur tadi ada labu dan jagung dalam tin. Tapi Kjee pilih buat bingka jagung sebab tak pernah buat. Kjee ni memang jarang sangat buat kuih. Lebih2 lagi kuih tradisional Melayu sebab Kjee tak reti nak buat. So kalau Kjee baru belajar, berderet dalam masa seminggu, kuih itu je Kjee buat. Hehehe.

Hari ni try pulak buat bingka jagung sebab kekadang beli pun bukannya sedap. Lagipun, resipi yang boleh di dapati di page Kongsi Resipi dan juga blog, semua boleh dipercayai. Gerenti menjadi punya melainkan kalau kita ni memang jenis bebal dan tak reti nak follow resipi.


Bingka Jagung hari ni Kjee tengok kat blog Dari Dapur CT yang cun tu. klik sini Heran jugak ya. Hari2 dia masak sedap2 tapi kurus melengkung. Kenapalah nasib aku tak sama cam dia. Huhuhu.

Menurut CT Delima, resipi ni dari Chef Hanieliza. Oklah tu. Panjang pahala semua ye kalau dikongsi bersama resipinya.

Kjee ada buat sedikit perubahan atau modification (modifikasi hehehe) pada resipi asal. Kjee guna perkataan lain daripada perkataan derhaka yang korang suka sangat gunakan sebab pada Kjee, perkataan itu (derhaka) terlalu besar dan tidak sepatutnya digunakan untuk resipi masakan. Maaflah, Kjee ni bukanlah terer sangat bab bahasa ni kan.

Untuk resipi tadi, Kjee gunakan sepenuhnya santan sebab ada lebihan santan dari buat Pecel Ikan tadi. Selain itu, Kjee tak guna butter/marjerin cair. Kjee guna olive oil. Itu jer yang berubah.

BAHAN2 & CARA
(sumber chef hanieliza dan ct delima) 
1 cawan susu cair (Kjee guna 2½ cawan santan)
1 1/2 cawan air (tak bubuh)
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad (alamak Kjee terbubuh 1 cawan tepung kastad!!!)
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair (Kjee guna 3 sudu besar olive oil)

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang.
(KJEE TABURKAN BIJAN SEBELUM MASUK OVEN)

4 comments:

aeinio said...

bingka jagung hmmmmm sedapnyaaaa... masuk list gaklaa nih...

Anonymous said...

chef liza saya kenal dari paka..hee..nampak cam ringas jer..mesti sedap..insyaAllah nakcuba...kat umah jarng makan kuih2 manis..tak banyk sgt lahh..kalu teringin beli jer sepotong dua...
thnaks kakje for sharing...

Luv\phia

Mak Qis said...

kak jee, bingka jagung memang sedapkan...saya pun kalau kekuih tradisional neh tak berapa pndai...kalau yang jenis bakar2 atau goreng..ok lagi..tapi kalau jenis kukus...memang failed.bila la nk pandai...

Kak Ezza@makcik blogger said...

Chef Liza ada tulis buku masak jaugak..kira nya top list buku masak dia kat Popular tu...

Saya pun tak berapa pandai buat kueh melayu ni ...sebab manis..anak anak pun tak suka...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...