Wednesday, September 26, 2012

BUBUR LAMBUK KAMPUNGKU







Akhirnya, jadi jugak Kjee buat bubur lambuk Kampung Baru. Kampung Baru tu kan kampung halaman Kjee. Tapi heran jugak yer, tak pernah minat nak buat bubur yang sefemes seantero Malaya tu especially masa bulan Puasa.



Ada dua sebab kenapa Kjee tak buat bubur lambuk Kpg Baru tapi buat versi sendiri. Eh apa pulak dua sebab...satu jer. Kjee terpengaruh dengan Nadia. Dia tak suka makan bubur nasi yang sarat barat dengan rempah. Tapi kalau kari yang pekat dengan rempah dia makan lak.

Tapi kan, bulan Puasa yang baru berlalu, Kjee beli kat gerai Pak Hassan kot yang depan bangunan Dewan Bandaraya, Kpg Baru tu. I like!! Nadia sikit pun tak nak rasa. Baguslah, boleh aku habiskan sorang2. 

Itu kali pertama Kjee rasa bubur lambuk Kpg Baru. Walaupun Kjee anak jati Kpg Baru dan sepatutnya jadi pengikut setia bubur tu yang diberi secara free setiap bulan Puasa, tapi dek kerana larangan datuk Kjee yang bubur tu hanya untuk fakir miskin, Kjee tak pernah pulak beratur masa kecik2 dulu. Manalah tahu kalau tengah beratur datuk pulak tengah lalu. Tak ker kena hambat dengan orang tua tu.

Anyway, hari ni Kjee buat sendiri setelah Kjee google sana sini kat internet. Nak call my aunty dia tengah sibuk masa ni kat cafe dia so pepandailah sendiri kan.





Tadi Kjee main hentam jer buat. Kjee guna ¾ mug standard (yang tinggi 4 inci tu) beras, satu mangkuk daging yang telah dipotong kecik2 dan ½ cup santan. Kjee masukkan dalam pressure cooker sampai puas hati lembut. Kalau korang tak der preiuk tekanan tu, rebuslah bersama air yang banyak sampai beras tu halus dan daging dah lembut.

Untuk rempahnya, Kjee guna satu kayu manis yang kurus, sedikit jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam biji dan 2 bunga lawang. Rempah2 yang sikit2 tu, Kjee agak2 dalam ½ sudu teh jer setiap sejenis. 

Kjee sangai rempah2 kering tadi seketika sampai naik bau dan trrrr dalam blender kering sampai betul2 halus. Ini Unclepali tolong buat tadi. Opppss lupa pulak. Kjee cuci dan keringkan 2 sudu kecik udang kering dan sangai bersama rempah tadi. Pastu baru trrrr.

Kemudian Kjee mayang halus 3 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia. Kemudian ketuk dua batang serai.

Kjee tumis bahan2 yang dimayang tadi dalam minyak yang sedikit sahaja. Apabila sudah kekuning2an, masukkan rempah yang dikisar tadi sampai garing. Pastu dimasukkan ke dalam periuk bubur tadi. Campakkan jugak serai.

Didihkan seketika, masukkan santan dan rasa garamnya. Kjee bubuh sedikit pak aji. Setelah menidih kira-kira 10 minit, padam api.

Ceduk dalam mangkuk dan hias dengan daun sop dan daun bawang.

Kalau nak resipi bubur lambuk special Kjee yang guna telor asin, klik sini.








6 comments:

Kaki Sembang said...

Nak rasa bubur lambuk masakan kak jee..msti sedap wooo

zinnur'ain the love of my life said...

isshhh ... terliur pulak nengok gambar bubur lambuk kak jee nih ... mesti sangat sedapp kann ...

Fuat Gencal said...

Ellerinize sağlık, çok güzel ve leziz görünüyor.

Saygılar..

mala said...

betul cakap tokwan kak jee. dgn anak2 pun kami pesan mcm tu jugak kalau jumpa duit 5sen sekali pun jgn di kutip. takut tuan punya tu orang susah dan memerlukan.

nak cuba buat la bubur ni. kalau guna rempah serbuk ja ok kot kakjee

siti sabri said...

kak jee..salam perkenalan...raya baru2 ni..sy buat tart resepi kak jee...mintam halal yer...apapun best baca setiap celoteh kak jee..seronok..hehehe

FARAH deeb said...

Kitanya version lebih kurang tapi tak masuk serai dan tak blender rempah2 tu sbb kalau blender terasa sangat rempahnya, budak2 memang tak suke!
My latest Entry :)
Resepi: Chilled Cheese Cake (Instant)

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...