Tuesday, September 22, 2015

BISKUT CHOC CHIPS DENGAN KACANG WALNUT











Baru kelmarin Kjee buat ikut 90% dari resipi pilihan Azlita Aziz (blog Masam Manis). Tetapi, memandangkan masalah kesihatan tetapi nak jugak menikmati keenakan choc chip cookies tersebut, maka Kjee buatlah adjustments.

Ada orang kata derhaka, tapi Kjee tak berapa nak berani guna perkataan tu. Kalau bahasa pasar, kita bega-bega atau adjust. Hehehe.

UnclePali yang juga peminat Numero  Uno (nombor satu) Famous Amos cookies, setuju percubaan pertama Kjee sedap tetapi terlalu manis. Walaupun UnclePali bukan Diabetic, tetapi dia ada masalah gigi tak berapa sihat. So, kalau makan kuih muih manis, mulalah dia tersengih-sengih... sakit gigi. Hehehe.

Kali ini, Kjee dah siap sedia. Mula-mula pergi beli semi-sweet choc chips (choc chip kurang manis). Walaupun semi sweet namun ia masih manis. So, korang bayangkan stok yang Kjee beli kelmarin! Patutlah cookies tu, kemanisannya sampai menusuk ke tulang! Hehehe.

Kemudian Kjee beritahu UnclePali, Kjee nak letak kacang Walnuts. Dia setuju sebab dia memang suka apa juga jenis kekacang. Justru, dia seringkali kena gout. Hehehe.

Dan yang paling penting, Kjee mesti half the sugars. Tak boleh ikut resipi asal iaitu ½ cawan gula halus dan ½ cawan soft brown sugar. Kjee guna hanya ¼ cawan gula halus putih dan ¼ cawan soft brown sugar!

Dan, apabila my cookies keluar oven, memanglah menepati citarasa! UnclePali terus tunjuk two thumbs!!! Masih manis tetapi tidaklah sampai tahap menusuk ke tulang temulang!

Dibawah Kjee beri sukatan yang Kjee buat arini. Kalau korang suka yang manis, boleh follow resipi Azlita Aziz di SINI. Resipi yang dibuat Ita tu memang sedap. So, the choice is yours. Kjee hanya kurangkan gula dan tambah kacang Walnuts.




























Choc Chips Walnut Cookies
resipi asal : Tengku Marceline Tengku Finn
rujukan Kjee: Blog Masam Manis

BAHAN-BAHANNYA:

300gms tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecik baking powder
115 gms salted butter
¼ cawan soft brown sugar
¼ cawan gula castor
1 sudu kecik esen vanilla
1 butir telor ayam gred A
1 cawan semi sweet choc chips
1 cawan kacang Walnuts cincang

CARA

1. Ayak tepung bersama tepung jagung dan baking powder.
2. Butter yang telah didadu kecik-kecik, dicampur dengan gula putih dan brown sugar. Disatukan perlahan-lahan hingga sebati. Jangan terlalu lama. Cukuplah sampai sebati.
3. Masukkan vanilla dan telor yang telah dipukul sedikit. Kacau perlahan hingga sebati.
4. Masukkan tepung dan kacau hingga rata menjadi doh yang lembut.
5. Masukkan kacang walnuts dan choc chips. Gaul hingga sebati.
6. Kjee guna dua sudu dan bentuk menjadi bebola kecil. Tetapi jangan jadikan bebola licin. Biarkan ia nampak kasar-kasar.
7. Susun atas baking tray dan simpan dalam fridge selama 1 jam.
8. Bakar guna suhu 160 darjah selama 25 minit atau sehingga nampak golden brown.


Kjee guna suhu yang rendah dengan masa baking yang lama sedikit untuk mendapat kerangkupan biskut tersebut. Resipi asal biskut ini tidak rangup. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Terima kasih Azlita dan Tengku Marceline. This recipe is for keeps.









0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...