Friday, August 27, 2021

KUIH DANGAI



      Ini kuih favourite my late parents. Kjee selama ini ingatkan Kuih Dangai, kuih orang Melaka. Maklumlah both my parents orang sana. Tetapi apabila berkahwin dengan UnclePali dia claim itu orang Utara punya!! 🤷‍♀️
      Tak kesah lah asal ia kuih dari Malaysia. Jangan nanti orang Indon kata itu kuih mereka!!
      Susah tau nak cari orang jual kuih ini. Even pada bulan Ramadhan pun tak kelihatan. Or maybe Kjee dah lama tak masuk celah2 ratusan manusia di Pasar Juadah. 🤭
       As usual kerana teringin, Kjee plan mintak tolong Cik Google. Tetapi belum sempat tanya Cik Google, tetiba ada yang post kat FB. Apa lagi, orang mengantuk disorong bantal. Tak perlu buat guna acuan. Yayyyyy. 

      Foto atas ni, Kjee jumpa di satu blog. Inilah original Kuih Dangai dan acuan dia. Tapi acuan dia memang payah nak cari kecuali di negeri2 Utara. Rasanya. 
     Tetapi dek kena nak makan, dan apabila UnclePali pun kata teringin, maka kita buat ajelah guna loyang biasa. Resipi yang Kjee dapat kata guna loyang 8x8 inci. Tetapi Kjee rasa loyang 7x7" lagi okay. 


      Bahan2 yang diperlukan cuma sebiji kelapa muda yang diparut. Amik putih aje. Tepung pulut satu cawan, gula lebih kurang satu cawan. Tepikan dua sudu gula untuk tabur atas. Juga secubit garam. Campur semua bahan sehingga rata. Letak jugak lah satu sudu kecik garam dan gaul lagi. 
      Panas oven. 
      Masukkan bahan2 tadi ke dalam acuan Alluminium 7x7". Ratakan manja2. Tak perlu tekan bagi padat. Kemudian tabur satu atau sudu gula pasir di atas permukaannya. 
       Bakar suhu 180 darjah selama 40-50 minit ikut Kepanasan oven memasing. Apabila dirasakan puas hati dengan warna perang di permukaan kuih, kira siaplah. 
      Toreh-toreh dengan pisau tajam ketika masih panas. Makanlah terus. Tunggu apa lagi. 


Kredit kepada Nor Azazudin. Terima kasih share resipi. 




1 comment:

  1. kue org lama....
    mana nadia kak jee...lama tk dengar citer

    ReplyDelete