Thursday, February 10, 2022

SOS DAGING



       Ini satu lagi comfort food Kjee. Suka sangat buat banyak2 kemudian dibekukan dalam bekas-bekas kecik cukup untuk sekali makan. Bila nak makan, panaskan. 
       Sos daging ala Bolognese ini pada Kjee sangat versatile. Boleh makan macam2 cara ikut keadaan semasa. 
       Makan dengan lempeng, putu mayam atau Roti Jala pun sedap. Kjee dah terai semua. 😆


      👆 ini time teringin nak makan dengan spageti. Rebus spageti sampai al dente @ kenyal, pastu curah sos daging in. Tabur banyak2 Parmesan Cheese. 😋



       👆 yang atas ini cara UnclePali makan sebab dia tak gemar makan dengan spageti. Tapi heran Spag Aglio Olio dia suka pulak! Tak cukup roti, dia amik sudu dan kaup terus sos masuk mulut. Super sedap katanya. Hehehe berani ke tak puji. 😆
        Tadi Kjee buat sos daging ini guna minced beef Ramli. Yang peket 800 grams tu. Kjee rebus dulu daging selama 20 minit. Kemudian terus tos buang airnya hingga kering. 
       Why buang airnya? Sebab nak hapuskan semua lemak. Daging kisar biasanya dikisar dengan lemak sekali. Dah tos air, Kjee kisar sekejap dalam food processer. Ini untuk hancur2kan sikit daging yang berketul setelah direbus. Tiada FP, guna blender biasa pun boleh. Tapi dua tiga kali trrrr jer. Jangan sampai jadi pes daging. 😬


       Kemudian Kjee dadu 3 labu bawang besar dan tiga ulas bawang putih. Tumis dalam sedikit minyak sampai layu. Minyak sikit sebab daging itu mesti ada lagi saki baki lemak. 
       Masukkan daging, satu tin sos tomato, satu tin kecik tomato puree dan 6 tin air guna tin sos tomato. Jumlah air ni boleh tambah lagi. Kemudian rendidih. 
       Masukkan pula 4 ketul kiub daging, dua sudu sos cili, satu sudu cili flakes (optional), satu sudu lada hitam kisar dan dua helai Bay leaf. Kalau tak ada BL okay jer. 
       Rendidih lagi dan selalu dikacau perlahan-lahan takut hangit. 
       Apabila sudah hampir pekat, Kjee masukkan satu tin baked beans. Ini optional. Boleh ditiadakan tapi suami kita suka. Masak lagi guna api perlahan selama 5 minit. 
        Siap. Padam api. Rasa. Kalau tak cukup dengan 4 kiub daging tadi, tambah ler garam. 
       Selamat mencuba. 

0 comments:

Post a Comment