Wednesday, July 25, 2012

TEPUNG PELITA IDAMANKU



Dalam terkejar ke sana ke mari sebab anak sakit, sempat jugak Kjee siapkan kuih kegemaran Nadia iaitu Tepung Pelita. Dia juga suka sangat kuih Tako. Itu projek hari lain.




Semalam Unclepali beli Tepung Pelita di Pasar Juadah Paya Jaras. Lima biji RM2. Memang sedap sangat. Nadia habiskan 4½ biji, Bakinya Kjee makan. Hmmm sedihkan...demi anak, dapat rasa sikit pun tak kesah.

So pagi tadi masa melayan FB, Kjee ternampak posting Rina Mohd Dom. Dia bagi resipi Tepung Pelita. Amboi sukanya Kjee sebab dah tak perlu pergi google cari resipi kengkawan bloggers masakan.

Apabila Kjee amati resipinya, semua bahan2 ada di rumah termasuk air daun pandan yang Unclepali tolong Kjee blend dua hari lepas dan simpan dalam freezer. Tetapi Kjee agak was2 tengok bahan2nya. Guna hanya 1 cawan tepung beras tapi sampai 7 cawan air. Isyhh biar betul ni Rina.

Anyway, Kjee yakin resipi Rina tu betul. Takkanlah nak tipu kan? Lainlah kalau resipi dalam majalah. Maaflah, Kjee dah selalu terkena.

Apabila siap tadi, Kjee simpan dalam fridge. Kjee guna gelas kecik dan satu bekas pyrex. Daun pisang berlambak belakang rumah tapi Kjee tak ada masa nak buat sampan sebab nak rush jemput Nadia dan hantar dia ke hospital.

Dan sebaik sahaja azan Maghrib tadi, selepas doa dan jamah sebiji kurma, of course lah Tepung Pelita yang Kjee capai. Malaslah nak cakap. Kalau korang tak buat memang rugi sangat2. Semua bahan2 cukup. Lapisan hijau bawahnya cukup manisnya dan lapisan santan atas cukup masin!!

Terima kasih Rina. Lepas ni dah tak beli lagilah Tepung Pelita.Jom kita intai bahan2nya.



TEPUNG PELITA
sumber: Rina Mohd Dom, Kajang

Lapisan hijau

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (Kjee blend daun pandan. Airnya Kjee sukat)
sedikit pewarna hijau (kalau warna daun pandan tidak mencukupi)

Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)

¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jagung (Kjee guna 1 sudu)
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sudu kecik garam

Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.

Sedap sangat2!! Betul2 melt in the throat! Kalau tak suka lemak sangat lapisan atas, boleh kurangkan santan dan lebihkan air. But I like!!!




28 comments:

Jiha said...

Wah bagusnya ada resepi..leh try ni..

mummy n cakes said...

ya Allah sedapnye kakjee..semalam suami saya beli rm2-5biji..semua saya bedal..sedap..nigara2 pernah mkn yg kat bazar rmdn taman tun DI la,nasib baik hampir sama rasa dia..saya ambik resepi yer ni, mmg tngh duk mncari rspi tpg pelita ni...

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum Kak Jee

Selamat berpuasa dan salam Ramadhan buat kak Jee dan keluarga..

Doa dari ita semoga Nadia cepat sembuh dan dapat menceriakan hidup kak Jee dan suami..

Ita baru berangan nak buat kuih tepung pelita ni.. dah selongkar jugak dapur kak jee ni cari resepi untuk juadah puasa.. hari ni makbul pulak doa ita bila kak jee buat kuih idaman suami ita ni..

nanti ita nak cuba resepi yang ni pulak! kalau kak jee kata sedap mesti sedap! sebab ita tau kak jee cukup hebat dalam merasa masakan..

fizah said...

Kak jee, mohon share resepi ni ye.. sy pn suka mkn tepung pelita paya jaras...:-)

izahdaut said...

wahh sedap ni. memang banyak sukatan airnya tu kaan. baru ni saya buat sama juga sukatan tpung beras 1 cwn tapi airnya 5 cwaan sahaja. tpung ubi 2 sb. tapi lembuuuttt.. kalau 7 cwn air sah2 lembut lagi goyang2 ek.. tq buat kak jee n rina share resepi :-)

Suzie said...

kak jee...nadia makan habis nasib baik tak cari batu belah batu bertangkup...heheheh tunggu husband balik nak try juga lah

Nota Cikgu Anum said...

salam..tepung pelita Paya Jaras is the best so far yang penah saya rase. tiap2 tahun tunggu Ramadan nk bli. klau RM2 sekali hadap jer :)

Anonymous said...

air yg kak jee sukat tu banyak mana (utk lapisan hijau)

Kjee said...

Utk lapisan hijau, 7 cawan air pandan. Kjee blend secekak besar daun pandan pastu airnya disukat sbk 7 cawan.

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

salam, kak jee..kalau pakai santan kotak, macam mana nk sukat? sedapnyer~~~~TIA

Chinta Safia said...

Sedapnyer....mohon syer resepi ni yer kak Jee, tak sabar nak buat..

rin rinna said...

salam kak jee..

selamat berpuasa akak sekeluarga..

saya nak tahu caan apa yg digunakan kak jee,cawan minuman kita selalu guna kat rumah tu ker?boleh ker kita guna mug kak jee?

Anonymous said...

Assalamualaikum KJee... Saya newcomer kat page Kjee... Hari ni hari yang ke-6 saya dok mengadap laptop baca selagi termampu entry dari blog ni... Bila mak tanya buat apa sampai tak bergerak dari depan screen, saya cakap baca blog "girlfriend abg Cop"... Sorrylah Kjee, cos dalam rumah ni Kjee dah dikenali dengan gelaran tu gara2 watak Kjee dalam filem "Balik Kampung"... Still tengok lagi VCD tu sebab kitorang mmg minat filem2 80-90's nih... kebanyakannya beli kat Mydin... Hehehehe... Thanks Kjee sebab dah "menghiburkan" saya dengan entry2 Kjee yang saya rasa macam dah sabar nak "Khatam" kan semua... Betullah bila org kata, kalau dah berbakat jadi penulis, apa yang kita tulis org akan baca walaupun panjang berjela... Syabas Kjee... Anyhoo, Selamat Berpuasa untuk Kjee, Unclepali & Nadia (2 org yang baru saya kenal di mukabumi ni... hehehehe) Moga Nadia cepat sembuh... Kjee pun didoakan agar sihat2 selalu... Amin...

Boonz,
Miri Sarawak.

Kjee said...

Kjee gunakan cawan yang standard org sukat tepung untuk buat cake. untuk semua sukatan resipi ni guna cawan sama. lagi besar cawan, lagi banyak hasilnya nanti.
pasal guna santan kotak, maaf kjee tak pasti sebab Kjee guna santan yang fresh. Kjee beli santan fresh RM4. pastu kjee sukat, lebihnya Kjee tamabah air. kalau santan kotak, mungkin selamat kalau ditambah sekotak air pada santan itu baru disukat. kalau guna santan pekat sangat pun tak sedap sangat.

Kjee said...

salam perkenalan Boonz

Anonymous said...

Eeee... Seronok nye... Nak bagitau mak lah...!!! Thanks Kjee...

FARAH deeb said...

Wahhh ni feveret saya nih! Tapi memang betul- wat sendiri baru puas makan kan? Thee...
My latest Entry :)
JJCM: Day 5 Ramadhan 1433

Anonymous said...

Kak Jee, thank you for sharing the recipe :)
Selamat berpuasa!

Anonymous said...

menarik...sedappppp..... mohon share yerr....

AIN NAZRI said...

senang je ye nak buatnya... leh copy laa resepi kak jee nie. tq

Anonymous said...

Thanks Kak Jee, saya baru je try buka puasa hari ni. Sekarang tengah tunggu dia betul2 sejuk baru nak ngappp... tadi dah cuit2 sket, sedapppp

Ann

Anonymous said...

kak jee, tq ye share2 resepi ni, tapi kak jee saya lebih suka kuih tako la kak jee sebab leh tak isi jagung atau sengkuang cina tu kan, boleh tak nanti kak jee bagi resepi kuih tako minta di percepatkan ye projek kuih tako kak jee tu dah tak sabar ni.


peminat kak jee

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

lagi satu pertanyaan kjee (maybe ada lagi nk tnya pasni)...masa masukkan lapisan putih tu, lapisan hijau tu dh keras ke? takot plak tercampor nnt

Kjee said...

Aida, kjee masak lapisan hijau dulu. Pastu dh siap tuang dlm bekas, sambung masak putih pulak. Habis jer masak terus tuang atas lapisan hijau. Tak de masalah bercampur pun.

orcHid said...

salam, k.jee tepung jadung tue mcm mn? x kenal pun

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

okay..thanks kak jee:-)

atievan said...

kak jee...mak kite buat slalu xmsak tapi kukus...santan jer msak lu...tapi bila tuang atas lapisan hijau pastu dia kukus...itu ler stail tepung pelita org kelantan kak jee....

una said...

kak gee mohon share resepi yee.. nak try buat sndiri plak.. saya anak beranak mmg suka sgt.. juadah wajib buka puasa..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...