Pages

Thursday, October 23, 2014

KETUPAT DAUN PALAS VERSI KJEE




Dah lama dah nak masukkan entri ni tapi mood tak ada. Nasib baik Kjee dah pencen jadi wartawan. Kalau tidak, asyik tak ada mood jer nak menulis, mau dapat surat chenta dari bos! Hehehe.

Anyway, kerana gambar-gambar yang tak seberapa ni sudah diedit terpaksa jugaklah buat story.

Kjee asal KL dan suami asal Kedah tapi lahir sebagai anak peneroka di Pahang. My MIL orang Kedah dan sudah pastinya pandai buat ketupat palas. Tetapi dah berbelas tahun kahwin dengan UnclePali oppppsss Sabtu ni 25/10 bakal masuk tahun yang ke 15,  baru sekali Kjee tengok MIL buat ketupat daun palas. Dah tengah malam nak Raya masa tu. Kerana keletihan, tak pun Kjee concentrate jadi penonton.

Tetiba Raya Haji lepas teringin sangat nak makan ketupat daun palas. Terus google dan dapatlah belajar dari You Tube. Tapi pepahamlah kan. Belajar baru 10 minit dah nak buat. So, yang jadi asal adoo. Hehehe.

Kjee teringat MIL tegur cucu dia sebab buat ketupat daun palas betina masa dia tolong Tok dia buat. Oh ketupat daun palas ada jantina ker? And then Kjee baru tahu, kenapa mesti buat yang jantan. Kalau buat ketupat jantan, tarik jer buncu daun tu (selepas siap masak), akan terlerai lah ketupat. Kalau ketupat betina, dah sah-sah kena bukak secara belit-belit.



Daun Palas


Dibuat kelongsong masa tunggu pulut sejuk



Apapun, Kjee cubalah jugak kan. Especially tengok UnclePali bukan main bersungguh-sungguh lagi nak membantu. Wah dia ni mesti terer buat sebab mak dia pandai buat. Lega rasa hati.

Kjee tanak pulut setengah masak atas dapur. Kena campur santan pekat dan garam mesti cukup rasa. Hati terasa jugak apabila malam sebelumnya UnclePali kata dia tak suka yang ada kacang! Walhal kita memang minat sangat ketupat daun palas yang bubuh kacang! Kalau bubuh kacang kena rendam semalaman! Huhuhu.

Oklah apabila pulut yang ¾ masak dah sejuk, kami duduk mengadap meja. Daunnya Kjee dah bersihkan dan buat kelongsong. Kenapa? Entahlah. Mungkin sebab Kjee nampak MIL buat dulu.

Kemudian UnclePali capai satu kelongsong, dibukak balik dan like a Pro dia mula bungkus pulut. Kjee rasa pelik. Eh macam kekok jer dia buat! UnclePali kemudian sengih. Dia kata dia sebenar tak reti buat!! Adoiii.



Ada pelbagai jantina. Hehehe

Nak kukus dah




Maka Kjee pun terailah buat sambil dalam otak cuba flash back apa yang Kjee tengok dalam You Tube. Seronok jugak buat dengan dibantu suami yang jugak terkekek-kekek ketawa sebab jadi ntah apa bende.

Akhirnya, siaplah Ketupat Daun Palas kami yang ada pelbagai jantina. Ada jantan, ada betina dan yang Pon-Pon. Kahkahkah. Eh kenapa korang ketawa? Ko ada?!!

Lepas tu Kjee pun kukuslah lebih kurang ½ jam. Ada orang rebus tapi sebenarnya kukus pun dah okay sebab pulut tu dah ditanah ¾ masak.

Dan hasilnya, taraaaaa punyalah sedap. Cukup lemak dan masin. Kalau beli mana boleh cukup rasa kan? Kjee buat 1 kilo pulut dan 1 kilo santan pekat dan garam tu pepandailah nak adjust.

Kemudian selepas musim Raya, teringin lagi nak makan. Sedihnya pulak tak ada orang jual lagi dah daun tu. Kemudian seperti biasa, Kjee tanya FB frens. Sepantas kilat dapat jawapan ada jual di memalam buta di Jalan Raja Bot off Jalan Raja Alang. Ada orang Kuala Selangor datang naik lori, jual kata seorang FB fren.

So malam minggu tu, kami ke Jalan Raja Bot. Memang betul ada orang jual. UnclePali pun rembat dekat RM15 dan Kjee agih-agihkan kepada dua sahabat Kjee.

Kjee buat kali kedua lebih sempurna sikit pada pandangan Kjee lah  dari pertama kali. Tapi kalau yang terer buat kata masih tak okay, ade aku kesah!! At least I tried!!

Sedap makan dengan apa sahaja ikut selera korang.

Boleh buat jualan ni. Ada orang jual harga antara .80 sen hingga RM1 sebiji.





5 comments:

Mona Lea said...

kak gee buat saya teringin pulak nak makan ketupat palas.

adda syuhada said...

Assalam kakjee nampak menyelerakan..

Aina said...

kak gee,, nak belajar buat jugalah,,,

Nurul Ashikin said...

sedapnya..orang utra macam saya tak boleh tak ada ketupat ni kalau raya..

makcikkantin said...

oh dah cantik dahh tu kak jee.....kat rumah pun mck sorang ja yg boleh balut...mil pun tak pernah buat...selalu betina katanya...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...