Sunday, March 19, 2017

SAGU GULA MELAKA + JAGUNG MANIS       Cuti sekolah sudah bermula. Walaupun seminggu sahaja, tetapi kalau anak-anak sudah berlonggok dalam rumah, tentu mereka seronok kalau ada makanan dalam peti ais. Terutama sekali boleh diambil sendiri memandangkan ibu bekerja.

       Kjee buat sagu ini kelmarin tetapi baru Kjee telah sejukkan dalam peti ais. Masa itu tak berselera pula nak makan. Lagipun belum lagi buat sirap gula Melaka. Tadi, apabila tinggal seorang diri sebab my dua housemates ada sahaja kerja di luar maka teringat akan sagu yang Kjee sejukkan dalam peti ais.

       Mudah sahaja masak sagu ini. Masak sebelah malam dan masuk dalam peti ais setelah ia sejuk sedikit. Jangan lupa buat sirap daripada gula Melaka. Sediakan juga susu cair atau evaporated milk. Ada orang gunakan santan. Boleh jugak tetapi susu cair lagi sedap. Boleh add on jagung manis dalam tin, laici ataupun longan. Sedap you!

       Okay nak resipi penuh Sagu Gula Melaka ini, sila KLIK SINI. Tumpang lalu, I'm going to the kitchen for my second and maybe third. Hehehe.

     Kalau guna jagung manis berkerim dalam tin, lagi sedap
0 comments:

Post a Comment