Friday, September 16, 2022

KARI AYAM KERING


        Lama sangat tak masak Chicken Paratel ni. Dulu selalu makan di Restoran Thurkah, Melawati. Tetapi sejak kedai tu bertukar toke, rasanya dah tak sama.
        Bukan susah pun nak masak lauk ni. Hari ini buat versi Kjee. Ayam tu (bahagian peha/thighs), UnclePali beli kat Ayam Mas. Elok guna ayam yang ada tulang2. Dulu masa gigi masih elok, Kjee suka kunyah2 tulang tu. Tapi sekarang, tak payah citer lah. 🤭


        Kjee belajar buat dari blog Chef Thyaga B Rajan. Tapi ada seorang fren India kat FB suh Kjee tambah sikit susu cair. Ada rasa lemak katanya. Dulu buat memang letak sikit tapi arini tak ada pulak susu cair. Apapun, sedaplah.
       Versi Kjee yang Kjee sebut tadi ialah selepas ayam itu dipotong-potong bite size, Kjee perap dulu dengan sedikit kunyit. Letak dalam peti ais lebih kurang 30 minit. Lepas tu baru dimasak. Resipi penuh klik SINI.
       Chicken Paratel ini sedap dimakan dengan roti cabai, tosei ataupun lempeng kelapa. Dengan nasi pun sedap! Inilah cara Kjee makan. Nasi dua tiga suap aje. Lauk diratah. 

0 comments:

Post a Comment