Wednesday, May 25, 2011

379. Laksa Johor



Ramai orang tanya samada Kjee ni orang johor...Kenapa? Just becoz Kjee jual laksa Johor dulu maka ingat kita orang Johor. Kjee anak jati Kuala Lumpur. Apakah hanya orang Johor saja layak jual laksa johor? Abih budak Rosli kat Taman Melawati tu bukan omputih tapi kenapa dia jual burger? Hah ni yang  nak marah ni.

Masa meniaga kat pasar juadah Taman Melawati, 3 tahun lalu, ada orang Johor (maaflah kalau x suka) datang dia tanya: "U orang Johor ker" Kjee sengih. Nak kena orang ni. "Tak..kenapa?" Dia pandang Kjee sinis: "Hah awak bukan orang Johor? Awak tak layak jual laksa Johor!" Menyirap darah Kjee.

Mujur bulan pose. Nasib baik masa tu tetiba ramai pelanggan. Dia berdiri tercegat, matanya liar pandang makanan atas meja. Dia mintak Nadia satu bungkus. Nadia buat tak dengar je. Last last Unclepali kesian. Bagi dia satu bungkus. Sebelum beredar dia kata mak dia terer buat laksa johor. Dalam hati Kjee suruh lah mak kau buat!

Tuhan Maha kuasa, esok dia datang bawak mak dia! Perut Kjee kecut gak tapi pura-pura berani. Dia malu2 kucing. Pakai topi. Ingatkan kita tak ingat muka dia. Dia beli 5 bungkus! Tulah...berlagak sangat. Padan muka.

So pendekkan citer, nak buat laksa Johor bukanlah susah tapi renyah. Banyak sangat yg perlu dibuat. Kjee guna ikan sardin atau ikan selayang. Ada kata hei orang Johor guna ikan parang. Tau...tapi nak jual harga sebungkus/sepinggan RM4 (ketika itu) berani ke masak guna ikan parang yang sekilo dekat RM25.


BAHAN2NYA:

1kg ikan sardin (ada orang panggil ikan selayang)
¾ cawan rempah kari ikan (Kjee guna Babas)
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, keringkan dan kisar)
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
2 cawan santan pekat
 ½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik

ULAM2
Timun
Taugeh
daun kesom/daun selasih
kacang panjang
limau kasturi
lobak asin

CARA:
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus.


Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi. tumis sampai naik bau. Masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit. Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak.


Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Bubuh air tiga cawan dan santan dua cawan. Bila dah mendidih masukkan 1 cawan udang kering kisar dan satu sudu besar kerisik.

(Kuah laksa Johor pekat sebab org Johor makan dengan tangan. Jadi, agak2lah bila bubuh air. (Orang johor mesti kata eh dia tak bubuh ikan kurau kering lah. Memang itu dalam resipi ori laksa Johor tapi Kjee tak letak. Kalau ada orang penah makan laksa Johor Kjee dia boleh bagitau camner rasanya laksa johor Kak Jee.

Dan yang lawak, ada orang Johor makan dia kata: "Pandai awak buat. Terasa udang hidup, udang kering dan ikan kurau kering!" Hehehe bila masa Kjee bubuh udang hidup dan ikan kurau kering?)

Bila kuah melegak, bubuhlah garam dan perasa msg kalau nak. Ada orang bubuh gula. Laksa Johor guna spaghetti. Rebus 1 peket spaghetti (boleh makan 10 org). Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sampai hilang panasnya atau cuci bawah paip. Tapis airnyer dan bubuh sikit minyak supaya tak melekat.


Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat2 halus, daun selasih atau daun kesom, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasaih boleh bubuh. Orang Johor suka tapi ada orang tak suka.


Untuk sambal belacan, Kjee rebus cili kering dan tumbuk sama belacan bakar. Cara menghidang. Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan ngan sambal belacan.

28 comments:

Mas said...

kak jee...
sedappnya tengok laksa johor akak tu.....
terliur....

wakakaka...tergelak mas baca cerita tu...
tak merasa lagi dah komen macam2 kan...
haaa..ambik kau..lepas tu mencari lagi laksa johor kak jee tu...kikiki

mala said...

assalamualaikum kakjee - anak2 mala suka laksa johor selain assam laksa

Anonymous said...

alamak letih menaip rupanya bila post comment tak keluar. kakje memang betullah resepi asal Laksa Johor memang menggunakan ikan parang. Yalah kalau nak meniaga takkan nak guna ikan yg mahal tu kan. Ada sorang peniaga kat Batu Pahat (Warung mak bedah , Simpang Rantai) gunakan ikan cencaru isi putih. Boleh tahan juga sedapnya. Kalau saya masak Laksa Johor rempah kari saya campurkan rempah kari daging dan ikan. Not bad juga mendehaka....eheheh..

Norismaliana said...

kak jee...saya ni nama jer anak jati johor..tap masak laksa johor pun fail...tap klu laksa penang tu menjadi plak...hehe...tap org johor yg cakap macam tu kat kak jee mmg sungguh kurang sopan...org johor semua sopan² tau...x macam dia tu...hehe...pe pun dah ada resepi kak jee ni nak test...mana tau lepas nih hubby plak cakap ada rase ketam hidup...hahaha...org johor mintak resepi laksa johor ngan org KL..org KL lagi pakar masak laksa johor dari org johor....

cik cek said...

Salam Kak Jee...

kalau tak silap ....cek penah makan Laksa Johor hasil air tangan Kak Jee....masa tu cek p rumah arwah abg cek kat Taman Melawati....sedaappppp...cam terasa2 lagi walau pun lama dah...Waktu tu kakak pada kak ipar cek order ngan kak jee...open house hari raya....
Bila lagi agaknya dapat makan Laksa Johor Kak Jee ek....

sharifah rosidah said...

hmmm memang sedap laksa johor kau, aku pun suka buat laksa johor, tunggu wan balik hujung minggu sbb dia memang suka dengan laksa johor tapi ssb tak berapa suka sangat lah.

aliah said...

kak jee..saya tak pnh makan laksa johor tp bla 1st time makan laksa johor k jee...emmm...mmg sedap laksa johor akak ni...dlu masa akak buka kedai sll saya kim minta kakak saya belikan laksa johor ni...sedap nye....

intan said...

kak jee punya resepi ni tak bnyk sgt bhn mcm resepi2 lain yg sy tgk... i like... sbb tak cerewet sgt... nak cuba la nnt... sy pun bukan org johor, tp sy suka laksa johor...

azzah said...

harini nak masak laksa johor resipi kak jee smpena hari ibu.mesti sedap !

Ramlah Othman said...

k.gee like sy nk like sampi 10kali hmm abik ko ingt org johor je pndai wt laksa johor heheheh like sy nk cube la resepi nie le ade rezeki sampi jg ke kedai k.gee nk rs jg laksa johor k,gee sedap hmmm

Ramlah Othman said...

k.gee sy like 1o kali hehehhe best tgk blog nie cr penyedian pon mudah difahami blh cuba nant

Abu Ahmad al Masri said...

Semalam saya cuba resepi Kak Jee. Cuma saya guna tuna dalam tin dan saya tambah sedikit gula merah. Famili kata sangat sedap. Terima kasih Kak Jee kerana memudahkan resepi laksa Johor ini. ;)

zaifa said...

kak jee sy suke resepi laksa johor nie..memudahkan saya mencari bahan2..mmg sy nk cube..tq ye bg resepi yg mudah nie..tp rase tetap same..

Hasfaike said...

Assalam k.jee..sempoinye resepi laksa johor k.jee. Sy pasti akan guna resepi k.jee utk juadah open hse sy next week. Kwn2 dh request nk sy masak laksa johor tapi bila mengenangkan bhn2nye...alahaiii. Sy pun bukan org johor tapi sangat suka laksa johor. Thn ni sy sekeluarga beraya d Canberra, australia. Org2 d sini semua rindukan masakan malaysia..bhn2 yg k.jee guna sume ada kt sini..Ikan masin kurau, asam keping memang susah nk cari..nasib baik x perlu..OK k.jee TQ so much for sharing the recipe.

maya amir said...

salam k.jee..saya bukan org johor tapi laksa johor ni mmg favourite saya.. dah dok johor 12 tahun tapi baru 2x buat laksa johor..nak makan, selalu beli jek tapi mcm2 yg kurangnye..1st time buat, lame duuuluuuu..resepi mana amek pun dah lupe..masa bulan puasa ari tu, nak sgt mkn laksa johor..google jumpe resepi k.jee..ya ampun, bahan2 die simple jek compared to saya buat yg dulu, macam byk jek bahan.. terus buat.. sume suke:) tq k.jee for sharing the recipe.. saya nak mintak izin share recipe ni kat blog & buat link ke blog k.jee ye.. tq very much sis!!!:)

Anonymous said...

Kami org johor msti letk iln kurau kering n udg hdp.. Kalau x msti lain rasenye... Wajib ltak bru namenye lksa johor!

Anonymous said...

Saje berkongsi ilmu...laksa johor mmg best! Mak mertua saya ajar x menumis dgn minyak tp santan dimasak sehingga kuar minyak br tumis bhn2nya...

Anonymous said...

Kakgee,memang sedap...terima kasih byk2.

hasnah said...

Kakgee..sy ni bkn org johor...1st time mkn laksa johor terus suka sbb sy suka spagetti dan suka pedas.letak sayur byk2...best sgt tp dh 5 tahun di jb ni, masih blm pandai buat sendiri..sy berazam akan buat laksa johor ni...terima kasih atas perkongsian.

saadah said...

G, I have to agree with Allahyarham Datin Umi Kalsom ..... laksa johor kau, setakat ni tiada tandingan. tapi tak tau lah kan, bila aku masak pakai resepi yg kau kasi. :-)

thanks for good food and the recipe too!

take care

ummimirza said...

Thanks kjee share resepi yang mudah untuk dibuat ni, sesuai untuk orang mengandung yg teringin di bulan puasa ni. Dah buat masa berbuka smlm, siap boleh lg mkn time sahur td. Thanks again :)

kompresor said...

Kalau dimasak sendiri, pasti sedap karena ikan dimasukkan banyak dan segar. Begitu juga bahan bahan lain.

Anonymous said...

Assalamualaikum kak jee,
Terima kasih bnyk2 share reseoi yg sgt sedap.nak tanyalah,agak2 resepi ni untuk berapa orang makan ya?

Anonymous said...

Salam.sis tenkiu..dh lame cari resepi lakse johor.....mau try ni..

Anonymous said...

Hi kak.
. Yday sy cube resepi kak..
Mmg marveles...
Tqvm!

Anonymous said...

Kak jee bulan puasa ni tak jual laksa johor kak jee di mana-mana ke?

Kjee said...

Maaf. Dah tak jual 5 tahun dah.

Anonymous said...

Kak jee mengidam nk mkn laksa johor kak jee.. mmg marvellous.. xder jual paste laksa johor ke kak jee?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...