Sunday, May 29, 2011

396. Finger Foods - Beef and Potato Puff dan Chicken Dumplings

Supper kami malam ni Spicy Beef and Potato Puffs dan Chicken Dumplings. Spicy puff tu sebenarnya Puff inti karipap. Saja bikin gempak tulis dalam bahasa omputih.

Semalam kan Kjee buat karipap kentang dan daging. Inti dia Kjee buat lebih dan bekukan. Dalam perjalanan balik dari Putrajaya tadi, Unclepali tanya karipap semalam tak de lebih ker? Kenapa? Dia kata sebab siang tadi dah kenyang pekena nasi Briyani Bukhara, malam ni tak payahlah susah2 buat dinner. 

Chicken Dumplings
Sukanya Kjee. Makan karipap pun kenyang kan? Tapi sebaik sahaja sampai rumah, leka pulak upload gambar dan entry Jalan2 Cari makan iaitu Nasi Bukhara. Dah nak masuk Maghrib. Nak godek karipap mahu makan masa ½ ke 1 jam. Kalau buat puff inti karipap boleh ke? Amboi sebulat suara Nadia dan Unclepali setuju.

Maka terjadilah Spicy Beef and Potato Puff. Pembikinannya lebih kurang 10 minit. Pastu masuk oven 25 minit. Kjee pernah buat entry Spicy beef Puff dulu. So korang klik sini. Malas nak salin balik.

Dan untuk dumplings, korang klik sini. Inti fucuk dumplings tu versatile. Tapi untuk dumplings hari ni, Kjee guna wantan wrappers yang bulat. Ada juga dalam bentuk empat segi. Boleh dibeli di Tesco, Giant, Carrefour dan pasaraya lain yang sewaktu dengannya. Dumplings ni dimasukkan dalam sup pun sedap. Bubuhlah jugak sawi hijau.

Letakkan sekeping wantan wrapper atas pinggan, bubuh inti di tengah2 dan basahkan setiap penjuru empat segi atau yang bulat dengan sedikit tepung ubi atau tepung jagung yang telah dicampur air. Lepas tu ponjotkan ketat2 supaya melekat. Panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, kukuslah sampai masak kira2 20 minit. Makan dengan sos cili.

2 comments:

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Pandainya kak jee masak yer.. dulu Era pernah jumpa kak jee masa kerja reporter... nampak rugged jer dgn topi tu.. skrg makin comel lak.. Nice to meet u again kak jee

ma'chiks said...

salam kjee, ur idola ku, idola ku jua...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...