Thursday, September 22, 2011

DAPUR TANPA SEMPADAN, DIREKTORI MASAKAN YANG UNGGUL!!

SIRI JEJAK BLOGGER MASAKAN #3






boleh kalah kek kat bakeri!!!




Sehari tak jenguk blog Che Mat Gebu, rasa tak lengkap hidup kalau masuk internet. Begitulah sebahagian besar komen yang seringkali Kjee nampak apabila singgah di sana. Begitulah penangan Che Mat Gebu atau CMG.

Nama sebenarnya Adnan Ibrahim. Tetapi setakat ini belum ramai tahu bagaimana rupa sebenar CMG kecuali yang pernah bertandang ke rumah beliau di Sedenak, Johor.

Gambar cam ni buat kita gatal nak try buat!!
Kjee pun saspen nak tahu rupa sebenar CMG. Bagaimanapun, Kjee rasa2lah, Kjee boleh bayangkan macam mana. Nombor satu, CMG tu gebu dan kedua dia mesti putih melepak sebab dia keturunan Baba dan Nyonya. Itu jer.

Tapi Kjee tabik springlah pada CMG kerana keikhlasannya berkongsi kepakarannya dengan semua yang singgah di blognya. Kjee pun dah banyak belajar daripada blog beliau. Walaupun hasilnya taklah secantik yang beliau buat tapi yang penting rasanya sedap!!

Dapur Tanpa Sempadan adalah blog masakan pertama yang Kjee singgah. Masa tu Kjee belum jadi blogger lagi. Masih terhegeh2 kat Facebook. Siapa yang tak teruja tengok blog masakan CMG kan? Begitu jugaklah dengan Kjee. Tapi Kjee sedar yang ilmu Kjee dalam bidang masakan tak setaraf dengan CMG. Macam langit dengan bumi.

Sebab itu apabila buat keputusan membuka blog, Kjee tak ada niat pun nak buat satu blog masakan 100% macam CMG!! Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga.

Gambarnya sentiasa lengkap dengan tema masakan
Blog Dapur Tanpa Sempadan Kjee ibaratkan sebagai test kitchen. Che Mat bukan sahaja post resipi dia sendiri tetapi dia juga mencuba resipi rakan2 blogger lain. Kjee cukup teruja apabila Che Mat cuba resipi Kjee. Kjee tak ingat yang mana satu. Tapi satu pagi tu, sebaik sahaja Kjee singgah kat blog DTS, Kjee punyalah menjerit suka sebab Che Mat ada menerai resipi Kjee.

Pada Kjee, Che Mat adalah seorang insan yang cukup kreatif, sensitif dan peka kepada semua di sekelilingnya. Sensitivitinya kekadang menakutkan. Mana tidaknya. Apabila ada je 'lalat2' yang dengki dan post sesuatu yang  tidak berkenan di hatinya, Che Mat ugut nak berhenti blogging. Risaunya Kjee sebab kalau beliau berhenti, pasti ramai yang akan rugi tidak mendapat ilmu lagi dari Che Mat.

Selain itu, Che Mat juga peka kepada kawan2 sekelilingnya. Kjee perasan yang banyak blog menjadi popular hasil promo bertubi2 dari Che Mat. Terima kasih Che Mat kerana pernah jugak promo blog Kjee satu ketika dulu. Kini, sebahagian besar mereka yang singgah di blog Kjee adalah dari DTS.

Setakat ini (22/09/2011), Kjee tengok Che Mat dah berjaya mengumpul 8-juta PV. Satu pencapaian yang cukup menakjubkan (sejak tahun 2008)!! Tahniah.

Kecur melihat home made pizza CMG
Dan Kjee yakin dan percaya hits DTS akan terus meningkat tanpa henti kerana blog itu bukan blog sembarangan. Ia menjadi direktori masakan kepada beribu2 orang. Kjee antara mereka yang singgah di blog Che Mat lebih 5 kali sehari!!

Carry on posting Che Mat. Kjee suka cara awak yang santai dan lucu plus those lovely pictures walaupun Che Mat kata hanya guna camera cap ayam! Cap ayam pun cap ayam lah kan? Apa guna kalau kamera cap rimau tapi tak dapat hasilkan gambar2 yang cantik cam awak buat.

Kjee yakin blog awak akan menjadi rujukan kepada semua plus anak cucu Kjee yang akan datang!! Insya Allah.

Ini sajalah yang dapat Kjee coretkan buat masa ini. Kjee ada satu projek yang ingin Kjee laksanakan dengan Che Mat dan rakan2 blogger masakan lain. Kjee baru jer bisikkan pada Che Mat tapi awal2 lagi dia dah angkat bendera putih. Hopefully, dia berubah fikiran.

Akhir kata, sorry Che Mat, Kjee cilok semua gambar2 dari blog awak! Hehehe


25 comments:

Hezrin Ahmad said...

salam kak jee.... sy tabik kak jee gak.... walopun xsehat tp masih masak mcm2...

Anonymous said...

from blog cmg lah saya jumpa blog kak jee :)-zaliza

masmurni said...

betul tu kak jee...blog CMG mmg jd rujukan utama saya klu nak cari resepi...tgk gmbr2 masakan pun dah cukup buat rasa nak mencubanya...blog kak jee pun apa kurangnya.... :)

Anonymous said...

As salam Kak Jee ..saya antara mereka yang ' jumpa ' kak jee melalui CMG. Kalau tak silap saya, blog CMG blog masakan kedua yang saya lawati dan sejak itu tak pernah miss. Pantang saya online, blog CMG wajib saya kunjungi. dan sekarang blog Kak Jee pun wajib saya kunjungi .. ntah berapa kali sehari. Tetapi kini saya dah jarang masuk blog CMG sebab dah bosan dengan stail ayatnya ..dan ' heading' blognya yang tak abis-abis promote BEN ASHAARI tu. Ntah kenapa saya rasa mual lerr dengan headingnya tu. Tapi saya tetap ke blognya selang dua hari untuk chek resepi dan tengok menu terkininya.Sha ..

Cik Sara said...

Betul2x..

MamaFaMi said...

SETUJU!!!!
Tapi blog Kjee pun best.... macam-macam adaaaaa....

Rashidah Zainal said...

nice kak G...ape yg kak G tulis psl CMG..i pnah cuba pau gebu dier..mmg mnjadik ler
thumbs up buat CMG n kak G gak...

HappyIrfa said...

kalau masuk blog cikmat konfem meleleh air liur tgk masakan dan juga pinggan mangkuk nye :-)

Oh Oeya said...

Setuju dengan Kak Jee.
Karangan dan resepi di blog Kak Jee tiada kurangnya bagi Oh Oeya..
Oh Oeya antara pengunjung tegar blog ini :)

Ummi said...

Tu diaaaaaaaaaaaaa....mmg setuju 200% dgn ayat2 power kak Jee.... CMG mmg power k.Jee...sbb dia selalu minum tonik cap Gajah...hahahhaa...sehari x masak mmg xlengkap hidup dia...biarpun masak air jek...kan Mat kan... Bab rupa xleh nak dikata la K.Jee...k.Jee tengok jarisssss dia dgn cincin bermata biru tu jerk...boleh tertawan taaauu... Kalau insurankan jari2 dia tu...adeeeii..kalah bibir Angelina Jolie tau k.Jee..Bibir Mat lg santeeek, bab delima merekah....tu dia... Mmg teruk kena "soyuuuzzz" dgn Mat ni kang...wakakaka...Mat, ampuuunnn...!

Anonymous said...

saya setujuuuuu

zuwaidah said...

kak jee, masuk saja blog samada blog kak jee atau blog cik mat, terasa kerdilnya diri saya yang memang2 tak pandai masak. saya pun suka masuk kedua2 blog nih...leh juga belajar masak secara online. dulu rajin beli buku resipi, skrg dah canggih, online saja pun dah boleh dpt belajar kan.

opocot said...

CMG putih gebu, comel dan non-stop bercakap. Dia tak la "patah riuk" hehehe. Layanan kpd guest mables. Silap tak snap picture haritu. Kalah anak dara, mak dara bila CMG ke dapur

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum kak Jee..
ayu singgah dari blog CMG..
walau ayu salah seorang yang dah pernah bertemu rupa dan mata dengan CMG.. ketahuilah.. CMG mmg lelaki malaya yang sangat dedikasi dan tutur bahasanya molek belaka...

salam singgah dari ayu untuk kak Gee, ayu mohon bubuh blog kak jee dalam bloglist ayu ya

Anonymous said...

Hidup Kak Jee & CMG....
semuga ilmu yang dicurahkan akan jadi peneman di akhirat kelak...ameen.....

AZLITA AZIZ said...

setuju sangat...

ita pun antara pengunjung setia blog CMG..
Antara blog terawal ita jumpa.. dan sangat kagum betukl dgn anak muda yg bernama Adnan Ibrahim
Jasa beliau mmg cukup banyak...

Semoga CMG terus berkarya dgn resepi yg hebat!

Begitu juga dgn Kak Jee semoga terus menulis.. untuk tatapan peminat2 kak Jee... hihi termasuk ita dan suami..

CA said...

Salam Kjie..

Duhhh....sape yg tak kenal Blog CMG..saya rasa CMG ni fofulor ngalahkan retis tau...sebab tu sy sokong banget apa yg ahhkak tulis...sy dpt jumpa blog ahhkak pun lepas singgah sana la....

Memula tengok gambo ahhkak mcm familiarr je ahhkak ni...bila baca baris ayat demi ayat penulisan ahhkak mcm baca buku or nobel or suwat khabo...dah abis baca..masuk bilik sana sinunzzz....emm fatutss aa...ahhkak memang fofular jugak dulu...pelakon..wartawan..duhhh...tahniah kak...

saya pun cam ahkak...bawu nak belajo blog blog ni..tu pun banyak x weti..CMG, Masam manis Kak ita..HSH kak ummi..Irma..emm dan byk lagi adalah memang blog rujukan saya..

Thanks to all...ihklas utk share ilmu yg ada...sesugguhnya itu semua milikNYA..

Utk Kak Jie...syueeekaaa kak jee menuliss..teruskan menulis ye..sbb sy syukeee membaca...muahhh!

E-na Lovely Kitchen said...

betul tu k.jee...mmg hebat mat gebu ni...rajin masak dan buat entry...

azian said...

as salam kak jee..
sy dulu mmg tak pandai sgt masak...tapi cik mat telah menjadi sumber inspirasi sy....dia tu dah laaa lelaki melayu terakhir, bila masak....alahaiiiiii......mmg tak menahan laaa...dr situ sy cuba utk masak yg mudah dan ringkas tapi superb...sbb byk resipi cik mat ni yg mudah2 jugak...sejak kenal blog dia, dan blog masakan yg lain, sy ade oven, ade pengukus, ade mcm2 alat2 nak masak2 nih...sehinggakan ade org yg ambil tempahan kek dgn saya...huhuhu.....

salam kenal kak jee...xoxo

Anonymous said...

salam k.jee...
saya setuju dengan k.jee, hari2 mesti bukak blog CMG...best sgt...kalau beliau x menulis pada hari tersebut...rasa kecewa sgt....

humairah said...

setuju. sehari tak mengunjungi blog CMG rasa macam x lengkap je, tengok gambar pun dah kenyang.

Rozita said...

salam kenal kjee.. lompat dari blog CMG ni!

anna said...

salam kak jee, CMG BEST, KAK JEE PUN BEST. saya mula kenal CMG kat Myresepi then jumpa blog dia. lagi la suka. hari2 mesti buka blog dia 4,5X. pas tu jumpa kak jee, pun thro blog CMG. byk resepi dia saya dah cuba. resepi kak jee pun saya dah cuba mcm sos tauhu bakar n daging kaprau. mmg mavelos la... terima kasih kpd semua bloggers yg sudi kongsi resepi n info antaranya azlita masam manis, hasue, yani deco deco, TTM kat melben tu dn byk lg yg tak tertulis kat sini. Moga Allah merahmati dan memberkati kalian.Amin.

PUTUBAMBU said...

salam kenal kak je...

kak je..putu pun teringin nak tgk rupa Cik Mat kita tu camne...

kagum ngan bakat dia yg pandai masak dan tak lokek resipi tu...
semoga murah le lagi rezeki dia dan blogger2 seperti dia yg suka berkongsi resipi ngan org lain..

mieja said...

saya pon sama.. paling kurang 5 kali sehari bukak blog CMG.. kalo boring kat opis ntah berapa puluh kali sehari dok cuci mata tgk masakan dia..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...