Monday, August 8, 2011

PENANG FRIED KWAY TEOW STEP BY STEP



1. kerang 2. bawang putih dalam minyak 3. sambal tumis 4. kicap cair/sos ikan 5. kicap manis 6. udang 7. kucai 8. telor 9. toge 10. kway teow
Resipi penuh Penang Fried Kway Teow ini, sila klik sini.














Tapi nak bagitau semua rahsia membuat Penang Fried Kway Teow seperti dijual di gerai2 adalah dapurnya. Dapurnya mesti hi-power. Kalau setakat dapur biasa yang kita gunakan, memang tak menjadi. Kjee dah ajar ramai kengkawan secara one to one masa meniaga dulu. Malangnya mereka tidak mempunyai dapur seperti mana yang Kjee guna.

Kalau korang ada dapur yang guna gas hi-power, boleh lah cuba. Kalau tidak, cuba jugaklah tapi hasilnya tak sama. Begitu juga dengan kuali. Guna Chinese wok seperti dalam gambar.
dapur dan kuali antik Kjee


Masa step 1 hingga 2, api hendak besar. Telor tu mesti dibiarkan sampai garing baru diterbalikkan. Kalau telor tak garing, tak sedap.

Masa step 3, api hendaklah diperlahan dan dimasukkan kwayteow dan bahan2 lain. Pastu bila semua sudah masuk kecuali toge, cepat2 besarkan api dan kacau pantas2.

Step terakhir (step 7), Unclepali tak sempat nak amik gambar Nadia masukkan toge sebab dah azan. mengelabah dia. Hehehe. Tapi korang letak jer dan kacau pantas2 dalam ½ minit jer. Jangan bagi toge masak sangat tau.

Selamat mencuba!

9 comments:

Humaira' said...

wow!! mulianya hati Untie Jie nih.. tak lokek ilmu. Balik cuti nanti nak try buat la..

Thanks Untie.. semoga Allah memberkati dan merahmati keberkatan hidup Untie dunia dan akhirat. Ameen, ya Rabb..

Kjee said...

amin. terima kasih Humaira'

Anonymous said...

Salam Kak Jee...ni Surya again...nak tanya ..sambal tumis tu yg ada ikan bilis tu ke atau just sambal tumis kosong( i mean yg ikan bilis dah d blend sekali ngan cili tu)....

Thanks Kak Jee for the recipe...

Kjee said...

Surya: Kjee blend ikan bilis + bubuh jugak 1 kiub ikan blis knorrs dalam sambal tumis tu. actually sambal tumis sama yang kjee buat nasi lemak.

Wani said...

salam kak jee terimakasih utk resepinya :))... nak tanya apa maksud bawang putih dalam minyakk tu...kalau cincang halus bawang putih ..lepas tu panaskan minyak letak la bawang putih x boleh ke

Kjee said...

ketuk2 bawang putih or tumbuk, pastu masukkan ke dalam bekas dan bubuh minyak. simpan dalam peti ais. bila nak guna senang.

Mama Huptihup said...

salam kak jee,

saya terjumpa link blog akak kat blog kak ezza...minta izin nak share resepi akak dgn kwn2 saya yg tak pandai masak ye :D

lyana

Anonymous said...

asalam kakjee .. patut la dh lama tak jumpa kjee kat kedai nasi ayam melawati rupanya kjee dah tak berniaga lagi ye. Buat orang yang bekerja macam saya ni bila tengok resepi siap step by step ni macam 'Heaven'. Trima kaseh kjee.

idahj said...

tq jee.my hubby suka sangat makan kway teow.akan dicuba.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...