Sunday, May 6, 2012

HIDANGAN HUJUNG MINGGU - LAKSA JOHOR


Kalau kuah banyak, lagi sedap.
















Hari ini masak Laksa Johor selepas tiga tahun. Kali terakhir buat dulu masa meniaga di foodcourt Anjung Melawati, Taman Melawati. Rindu sangat saat2 itu. Semua kini sudah tinggal sejarah.





Korang cuci mata jer Laksa Johor yang Kjee buat tadi bersama Nadia, Sham dan Saiful, dua anak angkat bujang Kjee yang sama belajar di UniRazak dengan Nadia.

Untuk resipi, klik sini. Malas nak salin balik. Hehehe.


Ikut putaran jam - bawang, daun kesom. daun selasih & limau kasturi, taugeh, timnun dan spaghetti. Yang di sisi ialah sambal belacan (Kjee guna cili kering), lobak asing dan kacang panjang

Sambal belacan, lobak asin (chai poh) dan kacang panjang

Kuah Laksa Johor


































Ramai yang tanya Kjee bagaimana nak sediakan timun untuk Laksa Johor. Kjee beri panduannya step by step.



Timun - diletak pada suhu bilik. 

Buang kulit dan potong tiga

Pastu guna pisau tajam untuk hiris keliling nipis2

Gulu selepas habis hiris

Pastu ricik nipis2

Pembantu Kjee hari ni, Saiful dan Hisham. 

19 comments:

Anonymous said...

Kami yg dok Johor pun tak pandai buat laksa Johor..
Ni yg ngences....rie JB

Sari Yusa Ibrahim said...

pujaan hatiku

Bicara Kak Noor said...

sedapnya tengok sambal tu mesti sedappp

lieynanilaz said...

TERLIURLAH K.JEE....

Qasey Honey said...

sedapnye Kak Jee. tgk laksa johor tu..QH pon dr Johor tp blum penah lg buat sdri...hehehe...

nmn said...

sedapnye kak jee...

Hamba Allah said...

askm kak jee...sedapnye...time kasih bg panduan ptg timun...br tau... :)

MamaFaMi said...

Wah rajin si bujang dua orang tu menolong ye? Nak makan punya pasal, apa salah bergotong royong kan Kjee... Sangatlah sedap nampak laksa Kjee ni..

wardahkamaruzzaman said...

Kak Jee..dulu time preknen mngidam laksa johor mmg saya curik resepi kak jee ni la..sedapsss sgt,abeh seperiuk kuah laksa mkn 2 org laki bini..plg byk mkn ofkos la bini yg mngidam tu hehe..

Kesuma Angsana said...

Amboi... sedapnyerrrrrrrrrrrr Kak Jee

Masya said...

owhhh macam tu buat timun tu yer.. tak pernah masak laksa johor.. selalu nak makan beli jer.. tu pun susah nak cr yg sedappp

zuwaidah said...

My favourite tu kak jee...hmmmmmmm kemponan den

Rasdi said...

Menu rasmi keluarga saya dipagi raya. Yang best masa kena tolong mak buang tulang ikan parang yg lepas rebus..

Papa-NtiQ said...

kakjee...feveret saya nih maklum la dah bertapak lama kat johor. satu lagi yg saya minat ialah laksa trengganu tapi tak berapa femes sangat sebab kurang exposure dan kat kedai pun orang tak jual...kalu kakjee leh buat pos kat saya ok

aima said...

kak gie mcm fhm fhm je kehendak kami yg nak tahu mcm mn timun laksa johor di potong, selalu beli sy mesti fikr camno potongnya...tq bery much kak gie....sukanya laksa jhr...satu hari resepi ini kan ku copy ke dapur...

iylia said...

sy pn slalu potong timun laksa cmtu utk katering

Ummi_Eyta said...

Salam. Kak Jie, sabtu hari tu saya dah try buat laksa johor ikut resepi kak jie!!!! wah memamg jadilah.....husband, anak2 ank family semua suka. Anak saya kata boleh masuk master chef sebab sedap sgt...hahaha...dan dapatlah saya hidangkan kepada emak saya sempena Hari Ibu...dan emak suka sgt!!!!!! Thanks kak jie krn sudi berkongsi resepi!!! Yang tak terrornya potong timun tu...tak terrorlah......apa2 thanks kak n Selamat Hari Ibu juga.....

NuR IzZaTi said...

wahhhh..nampak sedapppppp ^____^

Cik Puan Eka said...

Barulah eka tahu camne nak potong timun cmtu. Sedapnyeeee

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...