Sunday, August 30, 2020

DOUBLE FRY FRENCH FRIES


   Nak buat kentang goreng sedap, kenalah belajar dari mereka yang pakar. Bukan main lebur aje. Itu yang Kjee buat selama ini sehingga satu hari UnclePali tengok chef Bobby Flay buat. Dia pun terai test ler.
   Rupa2nya kena goreng dua kali! Barulah sedap bebenor. Tetapi yang dijual di McD tu kerja orang malas. Dia main lebur goreng. Tetapi fries kat Burger King boleh dikatakan lebih sedap. 
   Selalu UP yang goreng tetapi aritu Kjee nak test skil. Waduh sedap banget daripada yang biasa Kjee buat. Tak payahlah guna Russet Potato mcm Bobby Flay buat. Kentang biasa Indonesia pun ok.    Mula-mula kupas kulit. Potonglah ikut suka. Boleh buat potongan secara wedges jugak. Kemudian rendam dalam air yg telah diletak garam. Rendam kira-kira 20 minit. Kemudian tos kering.    Panas minyak dalam kuali. Masukkan kentang dan goreng separuh masak. Keluarkan. Letak atas tisu dapur lebih kurang 20 minit. Padam api dulu. 


   Lepas 20 minit, hidupkan kembali api. Apabila dah panas, goreng kembali kentang tadi hingga cantik keperang-perangan. Toskan dan ngap dengan sos cili sos atau mayo. 
   Cubalah ya. 
   
0 comments:

Post a Comment