Wednesday, August 26, 2020

LEMAK PUTIH FUCUKSejak dua menjak ni, Kjee bukan sahaja tak bermaya nak ke dapur tetapi nak makan pun tak larat. Justeru Kjee diserang gastrik beberapa hari lalu. Sekarang dah serik. So makan ikut time.
   Hari ini UnclePali request Fucuk masak lemak putih. Dia kata sohun ada. Bolehlah letak. Tetapi time nak makan, dia kuis-kuis lauk. Mana sohun? Alamak lupa nak letak.
   Anyway, berselera UP makan especially ada lauk pengiring iaitu Sambal Ikan Merah. Selain itu ada sambal belacan power airtangan UP dan petai jeruk.
   Kjee guna fucuk jenis batang. Kena rendam tiga empat jam baru lembut. Kjee lebih suka tekstur fucuk batang daripada yang keping. 
   Lauk ini senang aje membuatnya. Hiris bawang, bawang putih serta cili. Masukkan ke dalam periuk sama santan dan sedikit udang kering yg telah direndam seketika. Apabila mula mendidih, perlahankan api dan masukkan fucuk serta kentang. Masak sehingga fucuk dan kentang lembut. 
   Kemudian letak garam ikut citarasa. Hati2 sebab dah letak udang kering tau. Lima minit sebelum padam api bolehlah masukkan sohun yang telah direndam. Kacau2 seketika dan padam api. 1 comment: