Friday, February 26, 2021

CHINESE SCALLION PANCAKES

   
     Scallion pancakes ini cukup popular di kalangan Chinese food bloggers. Justeru Kjee pun excited nak cuba setelah intai beberapa resipi. Ia ala-ala roti canai. 
     Kejadiannya lebih sihat daripada Roti Canai sebab tidak menggunakan minyak semasa proses pembikinan. Goreng nanti guna sedikit sahaja minyak. Roti canai kita, mula dengan minyak, berakhir dengan minyak! Patutlah doktor selalu marah kalau tahu Kjee bekfes roti canai! 
     Mula-mula dulu Kjee fikirkan ia lempeng yang diletak hirisan daun bawang. Rupa2nya cara membuatnya macam roti canai.

      Kjee cuba resipi yang hanya guna satu cawan setengah tepung gandum . Air panas mendidih setengah cawan. Kalau perlu ditambah sedikit lagi.
     Tepung dicampur dengan satu kiub ayam. Ini optional. Boleh ditiadakan. Mungkin boleh diganti dengan sedikit garam sahaja. Ramas2 kiub itu sampai bercampur. Kemudian masukkan hirisan daun bawang. Gaul rata. Banyak mana, ikut suka.      Buat lubang di tengah-tengah tepung dan curahkan air panas. Gaul guna garfu. Kalau rasa kering sangat, tambah satu dua sudu lagi air panas. Apabila sudah sejuk sikit, uli lebih kurang 10 minit sampai jadi doh yang licin. Kemudian direhatkan 10 minit.
     Oleh kerana Kjee nak buat pancakes yang comel-comel, Kjee bahagi dua doh itu. Satu Kjee gelek sampai nipis kemudian gulung. Dari gulungan itu, Kjee potong tiga ketul. 


      Kemudian ambil satu, ditekan dan gelek sehingga jadi bulat. Boleh letak sedikit tepung kepada kayu pengelek dan pada papan pencanai. Buat sampai habis.
      Kemudian digoreng guna minyak atau marjerin. Balik-balikkan sehingga cantik garingnya. 
     Kjee hidangkan dengan lauk Kentang Masala. Resipi asal dimakan begitu sahaja. Sebab itu mereka letak kiub ayam kot. 


   
     

0 comments:

Post a Comment