Tuesday, February 1, 2011

26.kjee belanja korang laksa johor



cuti hari wilayah ni kjee belanja jer lah korang laksa johor. bukan belanja makan tapi belanja resipi. eh resipi ni kaw kaww tau. tanyalah orang yang pernah makan, mesti dia orang boleh endorse betapa sedapnya laksa johor kjee. kahkahkah. tak derlah gurau jer.

kjee amik resipi ni dari FB kjee. banyak lagi resipi kat situ tapi korang kena jadi member FB kjee dulu. semua resipi kat situ money back guarantee. dijamin sedap. tak sedap kjee pulang balik duit. ewahhhh hehehe.

Ramai orang tanya samada kita ni orang johor...kenapa? just becoz kita jual laksa johor maka ingat kita orang johor. Dalam surat beranak tertulis no:73 jalan Perkins, Kampung Baru, Kuala Lumpur. Sekarang dh jadi Jalan Raja Alang. Lahir kat umah datuk dan didaftarkan di balai polis Campbell (sekarang jalan Dang Wangi).

Anak jati Kuala Lumpur. I'm a kay ell gurl. hehehe. selalu merapu bila nak tulis resipi. ok apakah hanya orang johor saja layak jual laksa johor? abih budak rosli kat taman melawati tu bukan omputih tapi kenapa dia jual burger? Hah ni yg nak marah ni.

masa meniaga kat pasar juadah tmn melawati, 4 tahun lalu, ada orang johor (maaflah kalau orang johor x suka) dtg. dia tanya: "U org Johor ker" saya sengih. Nk kena org ni. "Tak..kenapa?" Dia pandang saya sinis: "Hah awak bukan orang Johor? Awak tak layak jual laksa Johor!" menyirap darah saya. mujur bulan pose. Nasib baik masa tu tetiba ramai pelanggan. dia berdiri tercegat, matanya liar pandang makanan atas meja saya. Dia mintak anak saya satu bungkus. anak saya buat tak dengar je. Last last laki saya kesian. Bagi dia satu bungkus. Sebelum beredar dia kata mak dia terer buat laksa johor. dlm hati saya suruh lah mak kau buat!

Tuhan Maha kuasa, esok dia datang bawak mak dia! Perut kita kecut gak tapi pura-pura berani. Dia malu2 kucing. Pakai topi. Ingatkan kita tak ingat muka dia. Dia beli 5 bungkus! Tulah...berlagak sangat. Padan muka.

So pendekkan citer, nak buat laksa johor bukanlah susah tapi renyah. Banyak sangat yg perlu dibuat. Saya gunakan ikan sardin atau ikan selayang. ada kata hei org johor guna ikan parang. Tau...tapi nk jual harga rm4 (ketika itu) berani ke beli ikan parang yang sekilo dekat RM25.

ok resipi. 1kg ikan sardin, satu cawan rempah kari ikan (saya guna babas), setengah cawan cili kering yg dikisar, satu cawan udang kering (cuci bersih, keringkan dan kisar), lima batang serai, dua inci halia, dua inci lengkuas, 5 biji bawang besar dan dua cawan santan pekat. Ikan dibersihkan pastu kukus. ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. tepikan. Kisar bawang, serai, lengkuas dan halia sampai halus. Panaskan periuk bubuh minyak setengah cawan dan masukkan bawang, serai, lengkuas dan halia kisar tadi. tumis sampai naik bau. masukkan rempah ikan dan goreng pantas selama satu minit. masukkan air setengah cawan dan goreng lagi kira-kira lima minit. pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. pastu masukkan ikan yang telah dikisar. kacau rata. bubuh air tiga cawan dan santan dua cawan. kacau rata. bila melegak masukkan 1 cawan udang kering kisar dan satu sudu besar kerisik.

kuah laksa johor pekat tau sbb tu org johor makan dengan tangan. (tgk gambar) jadi, agak2lah bila bubuh air. (orang johor mesti kata eh dia tak bubuh ikan kurau kering lah. memang itu dlm resipi ori laksa johor tapi aku tak letak. kalau ada orang penah makan laksa johor aku dia boleh bagitau camner rasanya laksa johor Kak Jee. Dan yang lawak, ada orang johor makan dia kata: "Pandai awak buat. Terasa udang hidup, udang kering dan ikan kurau kering!" hehehe bila masa aku bubuh udang hidup dan ikan kurau kering. Resipi yang kita ajar ni tak tipu. Inilah yang kita buat selama 6 tahun kita meniaga!) Bila kuah melegak, bubuhlah garam dan perasa msg kalu nak. ada orang bubuh gula. suka atilah.

Mi untuk laksa Johor saya guna spaghetti. Rebus 1 peket spaghetti (boleh makan 10 org). Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sampai hilang panasnya atau cuci bawah paip. tapis airnyer dan bubuh sikit minyak supaya tak melekat. Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat2 halus, daun selasih atau daun kesom, limau kasturi dan lobak asin. Utk sambal belacan, kita rebus cili kering dan tumbuk sama belacan bakar. Cara menghidang. Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan ngan sambal belacan. selamat mencuba.

22 comments:

Erni said...

Sedapnyer laksa johor! nk buatdia mmg renyahla Kak Jee..tp apa pun tq for the receipe..

Anonymous said...

Ala kakjee, laksa johor tu sapa2 je boleh buat dan jual. rezeki masing2 tu kan Allah yg tentukan, ye dak? Belum tentu lagi org johor sdiri buat laksa johor tu, sedap dan belum tentu org yg bukan dari johor tu, masak laksa tu tak sedap. Wallahua'lam...

aDisH.sHidA said...

suka laksa johor...1st n last makan hampir 8 tahun lepas..mula2 x pandai makan...xroomate ajarkan..skrg kat kedah xde la laksa johor..huhu

Mat Gebu said...

Kak..aku cuba nanti....ikan parang eks, takpe, curi abah saya punya, dia mmg suka makan ikan ni..hahaha keji tak aku?...sabar jee lah..

Kjee said...

hehehe cmg ni boleh jadi pelawak tersohor tau!

MULAN said...

salam kak jee...!!! oohh saya minat kak jee...

dan itu laksa johor...!!!!! sungguh membuat tekak ini bergerak2...

Hasniza said...

K.jee saya mmg suka laksa johor tp x brani nak wat buat hehehe..takut x jadi. K.jee apa kata organize class memasak msti ramai nak join..kalo on saya antara yg terawal yg register..:)

Kjee said...

alaa kjee kan OKU. tak sihat. sibuk menulis skrip lak. ikut jer resipi. insya allah jadik punya.

Anonymous said...

eeergg ...alhamdulillah kenyang makan belanja kjee laksa johor...yele kjee simple je kjee punya kakak ipor nor punya punye le banyak keje guna ikan tenggiri mahal le [ sori along ]

Nin said...

Yo yo ooo je la Kjee ni!! Berlumba kita baca ingat Kjee nak belanja makan. Rupanya belanja resepi!! Terkena sudah.... Kaw kaw pulak tu.
Nampak special je and yang paling hangat, Kjee tak letak udang and ikan kurau kering. Ni nak kena cuba ni...

Nin said...

Kjee, addicted betul kat blog Kjee ni. Sampai lupa nak update entry kat blog sendiri. Ada mandrem ke?(He! He! Gurau aje...!) Jangan ambil hati..
You know, you have to be proud of your writing flair. It's Allah's gift. Tak semua orang dapat. So, Kjee, keep on writing because I'll be waiting for your next entries and still continue.

chikadakbiru said...

assalamualaikum..kakjee..pos kat saya sepinggan!! tgk pun dh tau sedap!!! :)

Kjee said...

nin: thnx. mmng banyak pun mandrem (sambil bisik...camner u tahu)...kjee hari2 puuuh kiri puuuhhh kanan tau. nak tahu ker? tungguuuuuu hehehehe

KakAsma said...

salam kjee,
berbangga dapat jumpa umah alammaya kjee nie..jenuh membaca..last sekali sebab ada laksa johor peberet saya nie..wallaaaa..tingin lak nak buat..lama dah tak buat...salam kenal dari saya..seronok lak baca ngomelan kjee

Anonymous said...

erm..sedapnya laksa johor..mak m`tua je yg rajin buat..hehe..nti nk cubela respi kjee ni..:)

aien mohamad said...

kjee..terliurnye tgk laksa johor ni..cuti ni nak try buat la.. tq 4 the resepi.. ;)

Anonymous said...

sy anak johor juga kjee tapi seumur hedop tak penah masak laksa johor, nak kena cuba nih... pasni ntah resepi apa plak yang kuar dari simpanan minda kjee ~Tee~

umiejazz said...

sedapnyer..kjee..bilalah nk merasa masakan dari air tgn kjee ni....terliur..lah pulak

norizah ahamad said...

k.jee sy da 2x wat laksa jhr ikut resepi k.jee ni.hb ckp sdp...walaupun sy xmkn,sy wat utk hb coz die mmg suke sgt...tq k.jee

Anonymous said...

salam kjee..1/2/11 ari 2 mak buat laksa Johor..utk ari jadi abg...sedap kjee Laksa Johor ni,bkn saya org Johor nak naik kan Laksa Johor,tapi mmg kgemaran saya...biasa lah mak buat utk mkn sendiri dia pakai ikan tenggeri,parang dgn ikan kurau kering..puyooooooo...mmg best...Kjee ngpe xnak niaga lagi?Kjee belajar masak dgn sape,pandai sungguh,utk uncle dpt kjee kan....Khadijah

TAWADIM said...

Kak Jee, saya telah pun mencuba resepi Laksa Johor Kak Jee. Memang sedap...satu family cakap sedap. Thanks for the receipe.

Kjee said...

Terima kasih sudi mencuba.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...