Wednesday, February 16, 2011

72. rahsiakan semua urusan internet banking

salam. malam tadi kjee mimpi duit dalam bank dah habis. bangun pagi ingatkan nak suruh nadia tolong semakkan tapi dek kerana dia terlewat bangun dan tergocoh2 nak pergi kelas, tak berani kjee bukak mulut.

and then, sudah menjadi kebiasaan kjee baca akhbar secara online setiap pagi, terbaca pulak berita dalam the star mengenai penipuan melalui internet banking. lagilah risau hati ini.

menurut berita dalam the star, penyangak2 ini menggunakan pelbagai cara untuk menipu orang2 yang tidak begitu mahir dalam IT tetapi menggunakan internet banking. kjee memang 'buta IT'. semuanya dilakukan oleh nadia. kjee copy paste dibawah berita dalam the star untuk tatapan semua. hati2 ya.


PETALING JAYA: If you have an Internet banking account, like many do in this modern IT era, take immediate notice.
The number of Malaysians falling prey to Internet banking scams is increasing by the day.
Cyber criminals are on the prowl looking for account holders gullible enough to reveal the two most vital pieces of data — their username and password.
They use fake banking websites, known as “phishing” sites, to try and trap the account holders.
If you fall for it, you can have your entire account wiped out in minutes, depending on the amount of money you have and the transfer limit set by the bank.
According to CyberSecurity Malaysia, a total of 1,426 reports were made last year compared to 634 received in 2009.
It said at least 900 unique phishing sites targeting local financial institutions have been discovered.
The body said those who fell prey are usually new Internet banking account holders and people who don’t understand Internet security.

jangan ambil mudah perkara2 seperti ini. berjaga2 sebelum terkena.

3 comments:

sharifah rosidah said...

aku pun buta IT, duit aku, aku hanya simpan dalam ASB je senang, nak duit gi je ambik borang dan beratur. aku tak kisah orang kata aku old pesen tak pe tak jadi barah yang penting selamat.

julia said...

sesape yg gune int banking nie jgn ssekali log in dr email tau....terus g website bank tu

Anonymous said...

nor lagi tak tau sebelum ada yg tersenyum lebih baik kita berbaris dgn cop jari je lagi selamat..norasmah

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...