Friday, October 7, 2011

KANGKUNG GORENG BELACAN

 Oppsss Kjee masak Kangkung Goreng Belacan? Yalah...dah teringin sangat so suruhlah Unclepali beli tadi. Tadi Kjee sendiri yang petik dan bersihkan. Batang2nya Kjee belah. Maklumlah kan? Takut ada bende2 yang menyorok celah2...oppsss.

Kjee kalau makan kat kedai, kalau order sayur, tak kisah kalau dimasak apa cara sekali pun. Tapi kalau Kjee order Kangkung Goreng Belacan, pantang nenek moyang Kjee kalau tak ada langsung rasa belacan. Bila tanya balik waiter dia kata itulah Kangkung Goreng Belacan tapi rasanya kangkung goreng minyak jer.

Kalau makan Kangkung Goreng Belacan Kjee masak, lengkap rasa belacannya, pedasnya dan lain2. Nadia pun pandai masak. Sampai satu rumah bersin dibuatnya!

Kjee heran, resipi ni senang sangat nak buat tapi kenapalah orang yang meniaga tu tak nak belajar. Dahlah jual sepiring kangkung goreng belacan sampai RM5 (piring kecik), rasanya pulak buat kita menyumpah berbakul2. RM5 untuk piring kecik sedang 1 kilo kangkung tak sampai RM3! Giler kan?

Korang nak tahu cara Kjee buat? Alahai senangnya.

BAHAN2NYA:

Kangkung
3 ulas bawang putih
cili api (ikut kepedasan. Lagi banyak lagi sedap)
1 inci belacan
kicap nampla/kicap cair
sedikit aji

CARA:

Tumbuk bawang putih dan cili api sampai lumat. Masukkan belacan. Tumbuk lagi. Kemudian tumis bahan tumbuk sampai garing. Masukkan kangkung dan kicap serta pak aji kalau guna. Golek2 sekejap. pastu padam api.

8 comments:

NuR IzZaTi said...

nmpak sedap! mkn nasi klau takde sayur rasa hilang nikmat...=)

liemaopurut said...

sedap nih kakjee......lama dah tak makan ni..selalu kalo makan kat kedai order kailan ikan masin jeeee...malam ni bole la nak order hikhikhik

diyana yang said...

First comment!
Kak Jee... sungguh mengujakan lah kangkung Kak Jee ni... haishhhh lapar terus!

dayang Citra said...

Kat sarawak semua sayur kami goreng ngan belacan..sebab tu takde istilah kangkung goreng belacan..yang kami tak goreng ngan belacan ialah sayur mix vege je..hehehe

mala said...

Mala suka makan kangkung belacan tapi husband tak suka kangkung. boring la makan sorang-sorang.

Kjee said...

seba itulah mala, Kjee ajar nadia makan apa lauk yang Kjee suka. So that bila buat, ada teman. luckily Unclepali jugak suka makan lauk ni.

Irfa said...

kak jee, pinjam gambar ni ye
hihi

Kjee said...

Silakan Irfa tapi harap tak salah guna ya. Tq.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...