Sunday, October 16, 2011

KJEE NAK BUAT BISNES BARANGAN KEPERLUAN DAPUR ONLINE. OK KER?


Cawan standard - semua foto google punya
 Hari tu Kjee pergi jumpa kawan sekolah lama bernama Lily. Bangsa Cina. Sekarang dia dah jadi tokeh. Dia jual barang2 keperluan dapur. Pinggan, mangkuk, acuan kuih dan macam2 lagilah. Kjee punyalah happy jumpa dia sebab dah berpuluh tahun tak  jumpa.

timbang tepung digital
Heran,  rupa2nya dia selama ini duk follow Kjee sebagai wartawan dan juga pelakon. Kalau tidak pasti Kjee tak kenal dia. Maklumlah dah berpuluh tahun tak jumpa. Muka pun dah lain. Tapi yang sedih, dia kena serangan sakit jantung beberapa tahun yang lalu. Jadi wajah dia herot sikit. Masa nak perkenalkan diri dia sebagai teman sekolah pun mula2 dia malu. Isyhh Kjee terus peluk dia sebab sedih sangat dia masih kenal Kjee.


Cerita punya cerita, Kjee bagitaulah dia mengenai blog Kjee sebab Lily kata dia suka sangat masak. Dan dia mintak Kjee resipi2 masakan Melayu. Kjee juga bagi list blog kengkawan yang terer memasak kepada Lily.

Lily tanya Kjee tak nak ke jual barangan seperti yang dia jual kat internet atau melalui blog Kjee. Eh apa pulak tak nak? Mesti boleh laku, dia kata, sebab kekadang ada orang yang duduk di kawasan yang agak sukar nak dapat barang keperluan dapur. Kedai dia pulak sarat barat dengan barang2. 

senang kalau sukat guna cawam standard
Minggu depan Kjee nak pergi sekali lagi kat kedai Lily di Petaling Jaya. Kjee nak amik gambar barang2 yang dia jual untuk korang yang berhasrat nak beli. Lily kata dia boleh bagi harga cukup murah berbanding tempat lain.

So kalau ada sesapa nak apa2 barang keperluan baking yang pelik2 (macam acuan roti jala, measuring cups, timbang digital, ramekin dan lain2), email jer kat Kjee di fauziah.samad@gmail.com. Lebih elok kalau korang ada gambar2 (google jer). Pastu Kjee boleh tengok samada ada dijual di kedai Lily. Tapi yang kecik2 dan ringan2 bolehlah kot kalau nak hantar melalui pos.

Manalah tahu satu hari nanti, kalau ada rezeki, Kjee boleh bukak kedai sendiri yang jual barang2 keperluan memasak dan baking. Insya Allah.

Acuan Pie T



Ramekin pun ada. macam2 saiz lak tu!!


acuan roti jala

acuan bunga cina/dahlia

21 comments:

  1. bagus2.... kjee akan mencapainya dengan baik.... mesti jadi punya la...

    ReplyDelete
  2. salam kjee
    sy setuju kjee ambil peluang berniaga online
    sy nk order acuan roti jala dlm gambar atas ni
    dh lama teringin
    blh ye kjee

    kc

    ReplyDelete
  3. kalau ada sesapa nak order, emel jer kat Kjee. insya allah kjee boleh carikan barang2 yang diperlukan.

    ReplyDelete
  4. Dah lama aku cari acuan roti jala tu. Memang lah nak order.

    ReplyDelete
  5. Salam morning kak jee...wahhh satu perkembangan yang begitu baik utk blog kak jee....kalau ada benda aneh2 saya pun nak juga (tak madan rumah dan tak de ruang, bilik stor pun muat2 pungggung saya je kak...tu hari lupa nak ajak kak jee skodeng bilik stor saya. Asal mak saya punya, saya hanya menumpang barang2 baking, lama2kan barang saya dah jadi banyak, jadi saya ambik semua ruang yang ada, barang mak saya, saya letak tempat lain...kejam kan aku, ala2 penjajah macam tu...hahaha....adehhh..sori mak!)..

    ReplyDelete
  6. As salam, saya pun dh lama cari acuan roti jala macam tu.. Nak juga order..(zaph rahman)

    ReplyDelete
  7. kjee..
    maklong dah email..
    suka.. suka.. suka sangat kjee nak niaga online..

    ReplyDelete
  8. salam. wah dasyatnya. Banyaknya email bagi semangat pada Kjee buat bisnes ni! Hepi sangat!!
    Maklong, Kjee dah jawab email.
    Zaph, sila email Kjee yer.

    ReplyDelete
  9. CMG, hari tu kan Kjee nak jugak skodeng dapur dan setor awak tapi malu pulak. siap ko kalau aku datang lain kali. Awak nak beli apa? Setor awak tu dah boleh buat garage sale kot! hehehe, bukan penjajahlah Che Mat. macam Belanda. Kahkahkah. Cian MY. Salam kat bonda yang kiut miut tu yer.

    ReplyDelete
  10. good biz, kak jee. susah nak dpt supplier melayu, kebanyakkannya bangsa lain, kalau ada pun seperti hidup mati tak mau. yg penting supply sentiasa ada dan harga mesti berpatutan. saya dan kawan-kawan akan support 100% :)

    ReplyDelete
  11. Insya Allah Ms Ef. Terima kasih bagi support.

    ReplyDelete
  12. kakjee...insyaallah bole berjaya punye....

    saya nak acuan roti jala tu kakjee,,baper ringgit satu?? kalo ader acuan tuk buat pai tee bgtau ye kakjee.

    ReplyDelete
  13. wah wah...peluang harus di grab,,,,suka suka..ada brg2 yg sy xde tp kak jie ada stock sy mau ada la..kasi tunjuk semua brg ya...

    ReplyDelete
  14. Bagus..bagus kjee....dah lama saya mengidam penimbang digital tu..berapa harganya????

    ReplyDelete
  15. Zaakiah, esok Kjee cek harga. Tapi dulu Kjee beli kat bagus RM50. Kat Lily mesti lebih murah. Cuma tak tau lah pulak berapa harga pos kan?

    ReplyDelete
  16. bisnes baik ni k. jee ... teruskannn ... he heheh ...

    ReplyDelete
  17. zila_ziham@yahoo.comOctober 17, 2011 at 9:37 PM

    salam kjee sy sokong.bagus bisnes tu!...zila66

    ReplyDelete
  18. kak jee, saya nak beli ramekins tu..dah lame sy cari kat sini..xde jual pulak..

    ReplyDelete
  19. shima, sila email order pada kjee. fauziah.samad@gmail.com

    ReplyDelete
  20. salam....k.jee seronok tgk k.jee dh kembali ke FB tau,saya teringin la nk bli acuan pie T tu...berapa hrganya yek?

    ReplyDelete
  21. mazuin sila emel kjee di fauziah.samad@gmail.com

    ReplyDelete