Saturday, February 5, 2011

42. pancake, suku sakat lempeng

esok cuti lagi kan. hah esok korang kejutkan anak2 dara dan bujang yang melengkau (kata orang melaka), sampai ke tengah hari. suruh dia orang buat pancake. kalau dia orang tanya pancake tu apa, kau katalah adik beradik, suku sakat lempeng. kalau kata pancake, dia orang mesti suka buat. . kalau sebut lempeng, ala mama jerlah yang buat.

kalau kita bagi tau orang kita buat pancake, hehehe ada kelaslah sikit. high class ke low class tak tau lah hehehe.

tapi korang jangan pandang mudah tau bab buat pancake ni. kjee sendiri pun belum pass lagi buat. unclepali yang pakar. nadia kalau nak makan pancake, dia akan puji separuh mati papa dia. unclepali pun sengih2. esok siap set jam lagi bangun pepagi buta buatkan untuk si nadia.

seperti biasa, kjee copy paste jer resipi ni dari Notes kjee kat facebook. try lah buat. sedap dan modal pun kecik jer.

kalau ada sambal tumis, kari atau asam pedas semalam, cicah jer. kalau tak sapu susu manis pun sodap. layannnnn


BAHAN2NYA:

2 cawan tepung
2 cawan susu segar atau rendah lemak
1 biji telor.

CARANYA:

masukkan kesemua bahan2 tadi (kecuali kulit telor hehehe) ke dalam blender dan trrrrrrr sampai sebati. pastu, panaskan kuali leper. yang elok kuali non stick. kalau tak ada tak pe bolehlah guna apa yang ada. kalau tak de kuali leper pun tak per, asal jangan guna kawah sudahlah.

apabila kuali sudah panas, kaup satu senduk bancuhan tadi dan tuang perlahan-lahan di tengah tengah kuali. biarkan ia merebak sendiri. jangan alih-alih atau tongeng-tongengkan kuali (tongeng? hehehe apalah bahasa).

tunggu dua minit pastu terbalikkan. tunggu dua minit lagi, angkat. ulang sampai habis bancuhan.

apabila hendak makan, sapukan sedikit butter atas pancake dan pepandailah nak makan dengan maple syrup ke, madu ke, sambal tumis ke atau apa-apa yang korang sukalah. makan ngan aiskrim buat cam waffle sedap gak kot.

8 comments:

lizaharun said...

simple yek resepi kakjee ni..saye dh try wat pancake jagung kakjee sedap..cume rupe pancake saye je comot dn selekeh..

Kjee said...

maknanye kena cuba lagi. cam nadia baut sexy rolls semalam. bila kurang menjadi, monyokje muka dia. tapi kjee yakin, hari ni mesti dia buat lagi!

mummy_hanny said...

Assalamualaikum... Kjee. I really like the way you write. Even when I read through your recipe above, I could laugh out loud alone in front of the laptop. My daughter asked me what happened? and then I asked her to read your recipe.... Later, she was laughing together with me. Akak, you are really creative and genuinely funny. I love your writings very much.

Kjee said...

thnx so much mummy hanny. tulis cam tu pun boleh ketawa ker? oklah tu kan. hehehe

siti raudhah said...

ya k jee mmg funny, baca blog kak jee mcm duk depan kak jee dengar kak jee cakap gan kita..love yr writing lak k jee..keep it up yaaa..

Nur68 said...

you know what Kjee, you are definitely a very2 good story-teller...baca blog Kjee ni can make me smile and laugh dpn pc ...kekeke...your writing tickles me at times...hehehe...I like lah...

Anonymous said...

kak jee.. tu anugerah utk kak jee.. memang saya pun suka n seronok nak bukak blog kak jee..
terasa macam kak jee dok kat depan mata n bercerita.. hehehe.. memang tak boleh tahan dok senyum sendiri je.. memang banyak sangat blog sekarang ni.. tapi.. tak semua orang ada talent to make the stories interesting..

~ nana ~

Anonymous said...

sy pun suka jgk...by the way yg recipe pancake tu guna tepung apa yer k.jee???x pyh letak serbuk penaik ke??

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...